Sunnuntai 04.06.2023
Nimipäivät: Toivo
Lammi
Pilvistä
6°C
Tuuli: 4 m/s W
 

Maaseutuasumisen pilottikylät haussa

Asikkalassa Kurhilan kyläidylliin on tulossa pian kaksi taloa myyntiin. Telttapalveluyrittäjä ja kyläaktiivi Matti Raunio rakentaa parhaillaan taloja Haravakoneen maisematonteille. Koronan vuoksi vuokratelttojen kysyntä romahti eikä yrittäjä halunnut jäädä toimettomaksi.

Hämeen Kylät ry etsii pilottikyliä Kanta- ja Päijät-Hämeen alueelta kehittämään maaseutuasumista. Pilottikylät saavat sparrausapua hankkeelta, asiantuntijoilta ja muilta kyliltä.

Koronavuosi on herättänyt suuren kiinnostuksen maaseutuasumista kohtaan. Hämeen edullinen sijainti on huomattu.

Nyt on hämäläisten kylien hetki vastata tähän kiinnostukseen ja kysyntään, jotta maaseutuasumisen esteitä päästäisiin purkamaan.

Hämeen Kylät ry toteutti alkuvuodesta Hyvää elämää kylissä -asukaskyselyn.

Vastauksissa nousi muun muassa seuraavia ideoita kyläasumisen edistämiseksi: kulttuuriympäristöjen täydennysrakentaminen, vuokra-asuminen, minitalot, rivitalot, ekokylät, yhteisöasuminen, hirsirunkojen kierrättäminen uudelle alueelle, senioriasuminen.

Tyhjät talot ja vähään käyttöön muuttuneet kantatilojen pihapiirit kaipaisivat lisää elämää. Entä voisiko aiemmin maatalous- tai teollisuuskäytössä olleita rakennuksia muuttaa kodeiksi?

Uusien rakennuspaikkojen saaminen kulttuuriympäristöihin on myös toivottavaa.

12.9.21 asti on mahdollisuus ilmoittautua pilottikyläksi. Kiinnostuneista kylistä valitaan syyskuussa neljä pilottikylää, joiden avuksi kootaan asiantuntijoita kumppanuuspöytään. Selvityshanke on kylälle alkusysäys pitkäjänteiseen työhön uusien asumismahdollisuuksien kehittämisessä. Se kokoaa varsinaisen yhteistyöhankkeen, jonka avulla tullaan edistämään uusien asumisratkaisujen käynnistymistä ja toteuttamista pilottikylissä ja kuinka haasteet voitetaan käytännössä.

– Nyt peräänkuulutamme rohkeita kyläyhteisöjä edelläkävijöiksi. Pilotit tulevat saamaan sparrausapua maankäytön ja rakentamisen asiantuntijoilta, hankkeen työntekijältä kuin toisten kylien kesken, toteaa kyläasiamies Elina Leppänen.

Uusia asumisratkaisuja kyliin -info järjestetään 24.8. klo 17.30 verkossa teams-yhteydellä. Kylähaku on käynnissä 12.9. asti. Hämeen Kylien verkkosivuilta www.hameenkylat.fi löytyy lisätietoa ja hakulomake.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.