Maanantai 25.09.2023
Nimipäivät: Kullervo

Tuuli:
 

Lisää Waltti-liikennettä ensi perjantaista alkaen

Bussiaikataulut reitillä Hämeenlinna–Tuulos–Lammi–Hämeenkoski–Hollola–Lahti muuttuvat pe 16. helmikuuta. Muutoksessa Waltti-matkakortin kelpoisuus laajenee, kun Hämeenlinnan ja Lahden välillä Waltti-vuorojen määrä kaksinkertaistuu. Vuoroja liikennöi Miodex Oy. Muutos ei koske pikavuoroja.

Hämeenlinnan ja Lahden joukkoliikenneviranomaiset kilpailuttivat Hämeenlinnan ja Lahden välisen liikenteen keväällä 2017. Tarjouskilpailun voitti Miodex Oy ja liikenne alkoi elokuussa 2017. Nyt siirrytään liikennöinnin toiseen laajempaan vaiheeseen, kun vanhoja siirtymäajan liikennöintisopimuksia päättyy ja Pekolan Liikenne Oy:n ajamia vuoroja lakkautuu. Uudet aikataulut löytyvät Hämeenlinnan kaupungin nettisivuilta.

Pekolan Liikenteelle muutos on historiallinen, sillä yhtiö perustettiin aikanaan ajamaan Hämeenlinna–Lahti -väliä. Yhtiön perustaja Kalle Arvid Pekola (1893–1945) sai liikenneluvan linjalle Koski Hl–Lahti huhtikuussa 1925, mutta todennäköisesti hän oli aloittanut liikenteen tällä välillä jo edellisenä vuonna. Pekolan Liikenne on siis liikennöinyt välillä yli 90 vuotta.

Hieman myöhemmin Kalle Pekola avasi linjan Koski–Järvelän asema Kärkölään. Pekola hoiti molempia linjoja aluksi vain yhdellä Ford T-autolla, kunnes hän sai toisen linja-autonsa vuonna 1927. Tärkeimmän runkolinjansa Lahti–Lammi–Hämeenlinna Pekola aloitti vuonna 1931. Tällä linjalla Pekolan Liikenne ehti siis liikennöidä 87 vuotta.

Pekolan linjaliikenne kasvoi tämän jälkeen niin ripeästi, että vuonna 1939 hänellä oli jo 17 autoa. Yhtiön liikennealueeksi muodostui Lahti–Hämeenlinna-akseli. Kalle Pekolan kuoltua vuonna 1945 yritys muutettiin osakeyhtiöksi, mikä yleensä mainitaan yhtiön perustamisvuotena.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.