Lauantai 01.04.2023
Nimipäivät: Raita, Pulmu, Peppi
Lammi
Selkeää
4°C
Tuuli: 7 m/s N
 

Lintutorni valmistui Lammin jätevedenpuhdistamolle

Lammin jätevedenpuhdistamon järvenpuoleiselle penkereelle on noussut lintutorni. Lintutornin ovat toteuttaneet Vanajavesikeskuksen Freshabit-hanke ja Pro Ormajärvi -yhdistys. Lintutornin kuvasi Matti Siivonen.

Freshabit-hankkeen ja Pro Ormajärvi -yhdistyksen lintutorni on valmistunut. Kuva: Matti Siivonen

Freshabit-hankkeen ja Pro Ormajärvi -yhdistyksen lintutorni on valmistunut. Kuva: Matti Siivonen

Pro Ormajärvi -yhdistys aikoo järjestää keväällä 2018 valokuvakilpailun Ormajärvestä. Kilpailun yhteydessä järjestetään luontoretkiä järven rannalle ja ammattilaisen antamaa luontokuvauksen opastusta. Parhaista kuvista järjestetään näyttely kirjastoon. Paras kuva myös palkitaan.

Yhdistyksellä on muun muassa tavoitteena luoda pysyvä virtuaalinen kuvanäyttely yhdistyksen sivuille. Lisäksi tarkoitus on järjestää tapaamisia, joissa asiantuntijat kertovat aihepiiriin liittyvistä asioista sekä valokuvauksen että luonnon kannalta. Tavoitteena dokumentoida kuvallisesti järven kehitystä ja innostaa ihmisiä löytämään omaa luovuuttaan ja voimavarojaan, joita luonnossa liikkuminen tunnetusti vahvistaa.

Lintutornista on hyvä näkymä järvelle. Kuva: Matti Siivonen.

Lintutornista on hyvä näkymä järvelle. Kuva: Matti Siivonen

Yhdistyksen aktiivit jatkavat yhteistoimintaa Freshabit-hankkeen kanssa osallistumalla hankkeen ohjausryhmän työskentelyyn ja tekemällä Ormajärveä ja valuma-aluetta koskevia aloitteita. Suunnitelmaan kuuluva kesäaikaisen vedenpinnan korkeuden palauttaminen tyydyttävälle tasolle on yhdistyksen ensisijaisena tavoitteena. Tähän liittyy Ormijoen padon kunnostaminen.

Ormajärven ja sen valuma-alueen asioiden hoitoon keskittyvän yhdistyksen tarve syntyi Freshabit-hankkeen ohjausryhmässä. Joukko Ormajärven tilasta ja sen kehittymisestä kiinnostuneita lammilaisia oli mukana ohjaamassa Ormajärven hoito- ja käyttösuunnitelman valmistelua.

Vielä ei lintujen määrä päätä huimaa, mutta ehkä keväällä tilanne on jo toinen. Kuva: Matti Siivonen

Vielä ei lintujen määrä päätä huimaa, mutta keväällä tilanne on jo toinen. Kuva: Matti Siivonen

Ormajärvi valittiin mukaan Freshabit-hankkeeseen siksi, että se on Kokemäenjoen vesistön latva-alueita ja Natura-alueena tarvitsee hoito- ja käyttösuunnitelman. Viime syksynä valmistuvan suunnitelman lisäksi Freshabit-hanke on osoittanut rahoitusta joillekin konkreettisille toimenpiteille, joista lintutorni on yksi. Lisäksi rahaa on varattu joidenkin valuma-alueelle sijoittuvien kosteikkojen suunnitteluun, kunnostukseen tai rakentamiseen.

Ohjausryhmän kokouksissa todettiin tarve perustaa erillinen yhdistys kantamaan jatkossa huolta siitä, että hoito- ja käyttösuunnitelma tulee toteutettua ja aikanaan päivitettyä. Lisäksi yhdistystä tarvitaan aktivoimaan Ormajärven kaikki käyttäjät ja muut intressitahot yhteistyöhön järven jatkuvan hyvinvoinnin puolesta.

Yhdistys perustettiin alkusyksystä 2017. Perustavassa kokouksessa yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Merja Hirvisaari ja sihteeriksi Eeva Rintama. Patentti- ja rekisterihallitus vahvisti yhdistyksen säännöt syyskuun alussa.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.