Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 

Linnaseudulta rahaa vesistöhankkeisiin

Maaseuturahaston tuella toteutetaan tällä hetkellä Kanta-Hämeessä monia mielenkiintoisia ja aluetta kehittäviä hankkeita. Rahoitusta on kohdennettu sekä maaseudun kehittämishankkeille että yrityksille. Päätöksenteko alkoi kuluvalla ohjelmakaudella toden teolla vuonna 2016. Rahoitusta on myönnetty maaseudun kehittämiseen huhtikuun loppuun mennessä Hämeen ELY-keskukselta ja Kanta-Hämeessä toimivilta Leader-ryhmiltä yhteensä yli 9,3 miljoonaa euroa.

Hämeen ELY-keskus on kohdentanut hankerahoitusta Hämeen maaseutusuunnitelman painopistealueisiin. Rahoitusta ovat saaneet erityisesti ruokaketjun, energia-alan sekä matkailun kehittämiseen liittyvät hankkeet. Myös yritysrahoitus on saatu hyvin liikkeelle, ja rahoitusta myönnettiin monipuolisesti maaseudulla sijaitsevien pienten yritysten investointeihin. Tällä kaudella on tuettu muun muassa useita elintarvike- ja puutoimialan yrityksiä.

Huhtikuun 2017 loppuun mennessä Hämeen ELY-keskus on myöntänyt tukea maaseudun kehittämis- ja yrityshankkeisiin Kanta-Hämeessä yhteensä reilu kuusi miljoonaa euroa. Kehittämishankkeita on rahoitettu 28 kappaletta ja yrityshankkeita 21. Kehittämishankkeille ELY-keskus on myöntänyt rahaa noin 3,5 miljoonaa euroa ja yritystukia on jaettu yhteensä noin 2,6 miljoonaa euroa.

ELY-keskuksen tuki muodostuu EU:n ja valtion rahoituksesta. Joissakin hankkeissa saattaa olla lisäksi myös kuntarahaa sekä muuta julkista rahaa hankkeen toimenpiteistä riippuen. Tähän mennessä kuntarahaa ja muuta julkista rahoitusta on sidottu Kanta-Hämeen maaseudun kehittämishankkeisiin yhteensä vajaa 183.000 €. Leader-ryhmien hankkeissa on mukana EU:n ja valtion lisäksi aina myös kuntarahaa.

Hämeenlinnan seudulla toimiva Leader-ryhmä Linnaseutu ry on rahoittanut tällä ohjelmakaudella useita järviin ja vesistöihin liittyviä hankkeita. Toinen suuri kehittämiskohde on ollut kokoontumistilojen, kuten seurantalojen, rakentaminen ja kunnostus. Rahoitusta ovat saaneet myös lähiliikuntaan ja luontoon liittyvät toimet, kuten pesäpallokentän kunnostaminen, retkeilyreitit ja suunnistusmaastojen kartoittaminen.

Linnaseutu ry on tähän mennessä rahoittanut 32 yhteisöllistä kehittämishanketta ja kahdeksan yrityshanketta. Maaseudun kehittämiseen on myönnetty rahaa yhteensä vajaa 1,2 miljoonaa euroa. Tästä yritystukien määrä oli noin 150.000 euroa, ja niillä rahoitettiin pääasiallisesti investointeja.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.