Maanantai 04.12.2023
Nimipäivät: Airi, Aira

Tuuli:
 

Linja-autokatosten rakentaminen talkoilla on mahdollista

Lammin eläkeläisjärjestöt selvittivät, että pysäkkikatoksia ei saada Valtatie 12:n varteen Kaitalan ja Jahkolan pikavuoropysäkeille vähäisen matkustajamäärän vuoksi. Pysäkeiltä tapahtuu päivittäin keskimäärin viisi kyytiinnousua. Tarvittaisiin 30, jotta katokset rakennettaisiin.

Lammilainen Kalle Sistola lähestyi Lammille.fin toimitusta, ja ehdotti katosten rakentamista talkootyönä.

– Onko byrokratia omatoimisuuden este? Eli tehdäänkö itse? Minimissään pärjättäisiin kahdella: toinen Tampereen suuntaan olisi Jahkolassa, toinen Lahden suuntaan olisi Kaitalassa. Lamminraitilla työväentalon tienoilla olisi valmis ehostusta vaativa turha jo valmiina, Sistola ehdottaa viestissään.

Lamminraitilla työväentalon kohdilla oleva bussikatos vaatisi varsin mittavan ehostuksen. Kuva: Susanna Mattila

Lamminraitilla työväentalon kohdilla oleva bussikatos vaatisi varsin mittavan ehostuksen. Kuva: Susanna Mattila

Lammin kansallisten seniorien puheenjohtaja Helena Hirviniemi selvitti Lammille.fin pyynnöstä, olisiko katosten tekeminen talkoilla mahdollista. Hirviniemen projektipäällikkö Krista Kumanti-Koontilta saaman vastauksen mukaan katokset voidaan tehdä talkootyönä. Matkassa on kuitenkin mutkia.

– Pysäkkikatosten rakentaminen talkootyönä on mahdollista. Tällöin on oletuksena että pysäkkirakenne rakennetaan muualla ja tuodaan kokonaisena tai elementteinä koottavaksi maantien varteen. ELY-keskus ei ole määritellyt mitään tarkkaa mallia katoksille joita maanteiden varteen saisi asentaa, kirjoittaa Kirsta Kumanti-Koonti.

Kumanti-Koontin mukaan ainoa pakollinen varuste on infotaulu, ja kunhan kriteerit täyttyvät muutoin katoksen voi tehdä persoonallisen näköiseksi. Katoksille annetaan mitoitusohjeet sekä rakenne- ja materiaalivaatimukset Tiehallinnon ohjeessa Linja-autopysäkit sivuilla 36–38. Mutkan tuo matkaan tiealueella tehtävä työ, joka on aina luvanvaraista.

– Tämä tarkoittaa siis sitä tilannetta että pysäkkikatos rakennetaan, kootaan tai asennetaan maantien varteen. Lisäksi vaaditaan katoksen pohjatyöt, joten ilman tällaista työtä ei tässä hankkeessa selvitä, kirjoittaa Kumanti-Koonti.

Työn tekeminen tiealueella vaatii liikennejärjestelyjä ja työn tekijältä tieturva-pätevyyksiä. Jotta sekä katosten ominaisuudet, että työn tekeminen saadaan tehtyä ELY-keskuksen standardien mukaan Ely-keskus ehdottaa, että työ tehdään toteuttamissopimuksella. Toteuttamissopimuksessa sopimuskumppaneina ovat ELY-keskus ja kunta. Krista Kumanti-Koonti ehdottaa, että eläkeläisjärjestöt ottavat yhteyttä Hämeenlinnan kaupunkiin ja ehdottaa katosten toteuttamista toteuttamissopimuksella.

– Jos kaupunki suostuu mukaan, he lähettävät ELY-keskukselle toteuttamissopimushakemuksen. Hakemus on vapaamuotoinen, mutta sen tulee sisältää hakijan yhteystiedot, esittää kohteena olevat pysäkit kartalla, pysäkkinumerolla tai muulla yksilöivällä tavalla, suunniteltu katosmalli, levikkeiden mahdollisten muutosten suunnitelmat, suunniteltu toteutusaikataulu sekä esitys hoitovastuista. ELY-keskus tutkii hakemuksen ja jos hakemus hyväksytään, laatii sopimuksen. Toteuttamissopimuksen allekirjoittavat Hämeenlinnan kaupunki ja Uudenmaan ELY-keskus, on Kumanti-Koontin toimintaehdotus.

Lue toimittajan kommentti täältä >>

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.