Torstai 25.04.2019
Nimipäivät: Markku, Marko, Markus
Lammi
Selkeää
7°C
Tuuli: 0 m/s P
 

Lehmipaimeneksi Evolle haki yli 670 hakijaa

Metsähallituksen paimenviikkojen kohteisiin haettiin tänä vuonna yhteensä 11 609 kertaa, kun viime vuonna vastaava luku oli 8483. Keskitetyssä haussa oli jaossa yhteensä 174 paimenviikkoa 14 eri kohteessa. Eniten hakijoita kiinnostivat Lapin ja Kolin kohteet, kun taas uuteen Perämeren kohteeseen, johon ilmoitettiin säävaraus, hakijoita oli vähiten. Paimenviikot arvotaan kiinnostuneiden kesken ja hakijoille ilmoitetaan tuloksista helmikuun aikana.

Evolle, Mustajärven tilalle paimeneksi oli 672 hakijaa. Paimenet valitaan arpomalla. Kuva: Teijo Heinänen/Metsähallitus

Evolle Mustajärven torpan lehmipaimenviikoille oli yhteensä 672 hakijaa. Lapin ja Kolin paimenkohteet kiinnostivat hakijoita eniten. Eniten hakijoita oli Utsjoen Välimaan saamelaistilalle, 1052 hakijaa. Myös Lemmenjoen kansallispuiston Kaapin Jounin tilalle ja Kolin kansallispuiston Lakkalan Seppälän tiloille hakijoita oli yli tuhat.

Perämeren kansallispuiston Paimentupaan hakijoita oli vähiten, mutta sinnekin lähes 500. Perämeren paimenviikkojen kohdalla on säävaraus, minkä vuoksi viikko saattaa peruuntua ja lomaviikon sijaan paimen saakin rahat takaisin. Paimenet arvotaan hakijoiden joukosta ja hakijoille ilmoitetaan arvonnan tuloksesta helmikuun 2019 loppuun mennessä.

Paimenviikkojen tärkein tarkoitus on arvokkaiden perinnebiotooppien hoito ja monimuotoisuuden ylläpito, sillä lampaat ja lehmät ovat parhaita suojelualueiden perinnemaisemien hoitajia. Laiduntajat pitävät perinnemaisemat avoimina ja turvaavat niillä esiintyvien lajien elinympäristöjä.

Paimenviikkojen konseptissa paimen vuokraa tilan viikoksi itselleen. Bonuksena tulevat eläimet, joista vastuu säilyy Metsähallituksen Luontopalveluilla. Jokainen paimen ohjeistetaan viikon alussa eläinten hyvinvoinnin seuraamiseen ja paimenella on mahdollisuus pyytää apua paimentehtävässään yhteyshenkilöltä. Viikoista saadut tulot käytetään kyseisen kohteen ja sitä ympäröivän luonnonsuojelualueen hoitoon.

Lammille.fi

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.