Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 

Lammin Kotiseutulehti julkaisee Lammin isäntäluettelon

Lammin Kotiseutulehden 50-vuotisjuhlanumeron yhteydessä julkaistaan tänä syksynä Lammin kantatilojen tilanhaltijaluettelo, jota aikaisemmin nimitettiin isäntäluetteloksi. Tällaista luetteloa ei Lammilta ole aikaisemmin julkaistu.

Lammin kantatilojen tilanhaltija luettelon on laatinut nyt julkaistavaan kokoonsa Lammin pitäjän historian III osan kirjoittaja, kotiseutuneuvos Kaisu Koskue.

– Tilanhaltijaluettelo on laadittu kylittäin ja se alkaa vuodesta 1539. Luettelon pohjana on Lammin pitäjänhistorian ensimmäisen osan kirjoittajan, Anja Virmalan laatima selvitys. Tilanhaltijaluettelo jatkuu 1900-luvun alkuun ja joissakin tapauksissa lähelle nykyaikaa. Täydellinen ei luettelo kuitenkaan ole, hän kertoo.

– 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alussa toimitetun isojaon seurauksista kerrotaan lähinnä Heikki K. Lähteen tutkimusten mukaan. Isojako merkitsi paitsi sarkajaon loppumista, lähes jokaisen tilan jakoa kahteen, kolmeen ja joskus neljäänkin osaan.

Luettelossa jokaisen tilan kohdalla on tilan isännän nimi ja hänen isäntävuotensa, jos ne luotettavasti ovat tiedossa. Jos tarkemmat tiedot puuttuvat, isännistä on ainakin pyritty merkitsemään järjestys.

Tilanhaltijaluettelo sisältää 116 sivua + kannet. Se painetaan Offsetkolmio Paino Oy:ssä Hämeenlinnassa. Tilanhaltijaluettelon voi tilata ennakkoon lähettämällä sähköpostia Kaisu Koskuelle.

Hinta tulee olemaan painosmäärästä riippuen 15–20 euroa kappaleelta. Mahdollinen tuotto jää Kotiseutulehden hyväksi. Lammin Kotiseutulehti ja sen yhteydessä myyntiin tuleva tilanhaltijaluettelo julkaistaan Lammin Turvantalossa sunnuntaina 26.11.2017 klo 16 pidettävässä tilaisuudessa, jossa juhlistetaan samalla Lammin-Seura ry:n 60-vuotisjuhlavuotta sekä Kotiseutulehden 50-vuotisjuhlavuotta.

Lisätietoja tilanhaltijaluettelosta antaa ja ennakkotilaukset vastaanottaa sähköpostitse kotiseutuneuvos Kaisu Koskue: kaisu.koskue[@]pp.inet.fi

 

2 kommenttia

  1. Varovainen:

    On ilmeisesti otettu huomioon, että luettelo ei tule niin lähelle nykyaikaa, että kuuluisi henkilörekisterilain piiriin ?

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.