Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 

Lammin kirjaston lainausmäärät kasvoivat eniten

– Vuosi 2016 oli hieno, vilkas ja monipuolinen tapahtumavuosi kirjastossa. Verkkopalvelujen ansiosta kirjastossa ei tarvitse niin usein fyysisesti käydä mutta näyttää siltä, että kirjastossa oleskellaan pitkiä aikoja. Pöydät ovat täynnä pieniä rauhallisesti työskenteleviä ryhmiä ja yhteisöllisesti tuotettujen tapahtumien suosio vain kasvaa. Kirjasto on paikka jossa jokaisella on mahdollisuus viihtyä, oppia ja virkistyä, kertoo kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen Hämeenlinnan kirjastosta.

Hämeenlinnan kirjastojen lasten- ja nuortenkirjallisuuden lainaus on kasvanut tasaisesti vuodesta 2012 lähtien, mikä on kansallinen trendi. Erityisesti kysytään lasten ja nuorten tietokirjallisuutta, jota lainattiin pääkirjastosta 8,8 % edellisvuotta runsaammin. Kirjalainaus kaikkiaan pysyi ennallaan.

Vuonna 2016 hyvin palvellut kirjastoauto Pietari siirtyi eläkkeelle ja työtä jatkoi Konnevedeltä ostettu kirjastoauto, joka nimettiin Urhoksi. Kirjastoautot tekivät ansiokasta tulosta: lainaus nousi kaikkiaan 4 %.  Urhosta lainattiin lasten ja nuorten kirjallisuutta yli 10 % edellistä vuotta runsaammin.

Kirjailija Leena Lehtolainen vieraili Lammin kirjastolla viime vuonna. Kuva: Susanna Mattila

Kirjailija Leena Lehtolainen vieraili Lammin kirjastolla viime vuonna. Kuva: Susanna Mattila

Lammin kirjaston kirjalainaus nousi eniten eli 5,2 % ja erityisesti lasten ja nuortenkirjojen lainaus nousi 11, 5 %. Taustalla vaikuttaa lasten ja nuorten tietokirjojen lisääntynyt hankinta ja markkinointi erityisesti yhteistyössä koulujen kanssa. Koululaiset ovat opettajien johdolla suorittaneet ahkerasti kirjaston tarjoamia Lukudiplomi-paketteja.

– Kirja pitää edelleen hyvin paikkaansa ihmisten ajanviettotapana, Jurvanen toteaa.

Hämeenlinnan kirjasto tarjoaa asiakkailleen luettaviksi e-lehtiä joko käytettäviksi kirjaston asiakaskoneilla ja langattomassa verkossa tai kotikoneilta kirjastokortilla. Tarjolla on ePress, joka sisältää kotimaisia sanomalehtiä, kotimaisten aikakauslehtien eMagz ja kattavasti ulkomaisia lehtiä sisältävä Press Display.

Lehtipalveluiden käyttö lisääntyi vuonna 2016 lähes 100 %, noin 15 000 luetusta lehdestä 30 0000 lukukertaan. Kirjaston tietokannoista uusin, Redfox Master, 41 kielen sanakirjapalvelu osoittautui erittäin hyödylliseksi; sitä käytettiin yli 33 000 kertaa. Hattulan ja Janakkalan kanssa yhteiskäytössä olevan runsaan 1000 e-kirjan kokoelman käyttö kasvoi Hämeenlinnassa 56 %.

Asiakkaat ovat ottaneet erityisesti e-lehdet nopeasti omikseen. Paperikirjoilla on kuitenkin edelleen omat uskolliset kannattajansa, eikä niiden suosio näyttäisi olevan laskussa. Kirjastojen e-kirjatarjontaan vaikuttaa vahvasti suomalaiseen kustannuspolitiikkaan liittyvä vähäinen tarjonta kirjastokäyttöön.

Kirjaston musiikkipalvelujen painopiste on siirtymässä cd-levyjen lainauksesta aktiiviseen musiikkiharrastuksen tukemiseen. Kirjastoon on hankittu lainattavia soittimia ja kirjastossa on järjestetty suosittuja musiikkityöpajoja. Vuonna 2015 musiikkiosastolle perustetulla elävän musiikin Avolavalla järjestettiin vuoden 2016 aikana 17 musiikkitapahtumaa ja niissä kävi yhteensä 1100 henkeä.

Keväällä 2016 musiikkiosasto ja Avolava saivat Hämeenlinnan kaupungin kehittämispalkinnon. Musiikin cd-levyjä lainattiin edelleen vuonna 2016 runsaat 50 000 kertaa, mikä vastaa sekin keskikokoisen lähikirjaston vuosilainausta. Nuottien lainaus pysyi vakaana, runsaan 16 000 lainan vuositasolla

Hämeenlinnan kirjaston kaikissa toimipisteissä järjestettiin ennätysmäärä erilaisia tapahtumia, joista uudenlaista konseptia edustivat Avolavan musiikki-illat, irakilaisten turvapaikanhakijoiden taidenäyttely-yhteistyöt, satujoogatapahtumat ja uusi kirjastokoiramme Urho. Tanssitapahtumaa vietettiin Luonto- ja vesi teemalla.

Lammilla järjestettiin uutena konseptina kesätoimintaviikko alakoululaisille. Supersuosittuja olivat myös poistomyynnit, askartelupajat ja syksyn perinteiset kirjailijaillat. Kirjaston kaikkiaan 440 tapahtumaan osallistui vuoden 2016 aikana yli 21 000 asiakasta. Tapahtumien osallistujamäärä nousi edellisestä vuodesta 45 %.

Varsinaisten tapahtumien lisäksi kirjastossa vieraili runsaasti erilaisia ryhmiä kirjaston palveluihin tutustumisen ja mediakasvatuksen merkeissä. Valtaosa ryhmistä oli koululuokkia. Kaikkiaan 662 ryhmäkäynnille osallistui 10 744 henkeä.

Verkkokirjasto Vanamon käyttöliittymää elävöitettiin ja uudistettiin responsiiviseksi niin, että se skaalautuu kunkin käytettävän laitteen mukaiseksi. Myös Häme-Wikin käyttöliittymä päivitettiin käyttäjäystävälliseksi ja skaalautuvaksi. Häme-Wikissä käytiin vuoden aikana 160 945 kertaa.

Koko kirjaston lainoista 28 % oli netissä tehtyjä uusintoja, 32 % automaateilla lainattuja ja loput tiskissä asiointeja. Pääkirjaston lainoista yli 43 % tehtiin automaateilla, 35 % uusittiin verkkokirjastossa ja virkailijat käsittelivät lainoista 22 %. Hauhon ja Jukolan kirjastot olivat auki omatoimiperiaatteella joka päivä klo 6-22. Pääkirjasto avattiin aamuisin jo klo 9 itsepalvelukäyttöön.

Hämeenlinnan kirjastosta lainattiin vuoden 2016 aikana kaikkiaan 1,1 miljoonaa nidettä kirjoja, lehtiä, musiikkia ym. Kokoelmassa oli 440 000 nidettä, siitä poistettiin 41 700 nidettä ja uusia hankittiin 27 700. Lainausoikeuttaan käytti 24 182 asukasta eli 35,6 %.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.