Sunnuntai 04.06.2023
Nimipäivät: Toivo
Lammi
Sadekuuroja
7°C
Tuuli: 4 m/s W
 

Lammin kirjasto on kaupungin aktiivisimpia lähikirjastoja

Lammin nykyinen kirjastorakennus täyttää 30 vuotta. Saara Juolan suunnittelema avara ja valoisa kirjasto avautui asiakkaille 28. maaliskuuta vuonna 1989. Se vihittiin virallisesti käyttöön saman vuoden syyskuussa.

Saara Juolan suunnittelema avara ja valoisa Lammin kirjasto avautui asiakkaille 28.3.1989. Kuva: Tiina Ringman-Laalo

Kirjastotila palvelee edelleen hyvin lammilaisia, vuosikymmenten jälkeenkin. Lammin kirjasto-palvelupiste on yksi Hämeenlinnan vilkkaimmista ja aktiivisimmista lähikirjastoista. Viime vuonna Lammin kirjastosta lainattiin yli 64 000 kirjaa tai muuta nidettä. Lammin kirjasto tekee myös aktiivista kouluyhteistyötä ja järjestää paljon tapahtumia sekä lapsille että aikuisille.

Hämeenlinnan kaupunki myönsi vuonna 2017 Lammin kirjastolle kehittämispalkinnon Kesäpuuhaviikon järjestämisestä yhdessä monien muiden paikallistoimijoiden kanssa. Kesäpuuhaviikolla kirjastossa on lapsille runsaasti maksutonta toimintaa. Näin kesälomansa jo aloittaneiden pienten koululaisten ei tarvitse olla yksin kotona vanhempien ollessa töissä.

Lammin kirjasto-palvelupiste on yksi Hämeenlinnan vilkkaimmista ja aktiivisimmista lähikirjastoista. Kuva: Tiina Ringman-Laalo

Kirjastotoiminta Lammilla alkoi jo 1800-luvun lopulla. Vaikka nyt vietetäänkin nykyisen kirjastorakennuksen juhlavuotta, varsinainen kirjastotoiminta Lammilla alkoi kuitenkin jo paljon aikaisemmin, jo 1800-luvun loppupuolella. Lammin kirjasto perustettiin vuonna 1878. Rahoitus tuli arpajaisvoittorahoista. Arpajaisten tuotto oli 589 markkaa 35 penniä. Lisäksi kirjasto sai viisitoista kirjaa lahjoituksena.  Kirjaston pieni kokoelma sijaitsi aluksi Lammin vanhimmassa kansakoulussa, jossa oli myös kunnantupa. Rakennus paloi vuonna 1918 ja kirjaston toimintaan tuli katkos. Kirjastotoiminta alkoi uudelleen vasta vuonna 1926.

Lammin kirjaston järjestämällä, palkitulla kesäpuuhaviikolla kirjastossa on lapsille runsaasti maksutonta toimintaa. Kuva: Tiina Ringman-Laalo

1920-luvulta 1960-luvun loppuun kirjasto toimi monissa eri tiloissa. Pitkään kirjasto toimi nykyisen Lamminraitin varrella Peltolehdon talossa. Nykyistä kirjastotaloa edeltävä kirjastorakennus valmistui vuonna 1969 Pasaapelin koulun viereen. Siellä kirjastotoiminta jatkui kaksikymmentä vuotta, kunnes nykyinen kirjastorakennus valmistui Linjatielle vuonna 1989. (Lähde: https://www.hamewiki.fi/wiki/Lammin_kirjasto)

Lammin kirjaston 30-vuotisjuhlaa vietetään torstaina 28. maaliskuuta, tasan kolmekymmentä vuotta avautumisen jälkeen. Juhlapäivänä ohjelmassa on satuilua Herra Hakkaraisen seurassa klo 12 ja tietokilpailu klo 14 (oma älylaite mukaan). Kahvitarjoilu on klo 14–18.  Iltaohjelmassa Lammin Laulu esiintyy klo 17 ja klo 17.30 on Antero Koskisen taidelahjoituksen esittely. Ilta huipentuu kirjailijailtaan klo 18, jossa on mukana palkittu kirjailija ja näyttelijä Reidar Palmgren.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.