Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Lammin biologisella asemalla kokeillaan levien kasvatusta

Hämeen maakuntahallitus myönsi kahdelle leväaiheiselle hankkeelle molemmille 10 000 euron AIKO-rahoituksen. Levien kasvatus jääpeitteen alla led-valaistuksen avulla -hankkeessa tuotetaan täysin uutta tietoa levien kasvatuksesta luonnon olosuhteissa talvella keinovalon avulla.

Hankkeen tavoitteena on kokeilla ja luoda uudenlainen menetelmä käsitellä jätevesiä tehostamalla luonnon omien ekosysteemipalvelujen hyödyntämistä, vähentämällä haitallisten kemikaalien käyttöä ja mahdollistamalla fosforin ja typen kierrätystä. Hankkeen toteuttajana on Helsingin yliopiston Lammin biologinen asema.

Pintafotobioreaktori – ratkaisu levänkasvun vähentämiseen ja levän hyötykäyttökasvattamiseen -hankkeessa rakennetaan uudenlainen innovatiivinen laite, jolla levää kasvatetaan suoraan testattaville pinnoille. HAMKin Ohutlevykeskuksessa on aiemmin kehitelty laitetta levänkasvun tutkimiseen pinnoilla ja tutkimuksesta saadun tiedon pohjalta rakennetaan nyt uudenlainen pintafotobioreaktori, jonka hyödyt liittyvät muun muassa levän erottelun helpottamiseen ja näin ollen energiahävikin minimoimiseen. Hankkeen toteuttajana on Hämeen ammattikorkeakoulu.

Alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistämisellä, eli AIKO-rahoituksella, on tavoitteena nostaa alueen kilpailukykyä vahvistamalla elinkeinoelämän ja yrittäjyyden edellytyksiä.

Pienille kokeiluhankkeille on Hämeen liitossa käynnissä jatkuva haku, josta voidaan myöntää enintään 10 000 euron suuruisia tukisummia. Hankkeiden tulee olla kokeiluhenkisiä ja edistää merkittävien kehittämisavauksien käynnistämistä.

– Tähän mennessä maakunnassa on jätetty vasta viisi kokeiluhankehakemusta, joista kahdelle maakuntahallitus tänään myönsi rahoitusta. Kokeiluhankkeiden jatkuva haku on edelleen käynnissä, eli hakemuksia kannattaa laittaa tulemaan, kannustaa Hämeen liiton aluekehitysasiantuntija Arto Saarinen.

Keväällä 2018 on tarkoitus avata myös isompi hankehaku, kun Hämeen liitolle myönnettävän vuoden 2018 rahoituksen määrä on tiedossa.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.