Lammilta tarvitaan lisää kannanottoja
Lammin kirkkoherra Heli Ulvinen kertoo, että Lammilta on tullut kiinteistöstrategiaryhmälle kovin vähän kommentteja seurakunnan kiinteistöistä. Mielipiteitä, kommentteja, kysymyksiä ja ehdotuksia kerätään seurakuntayhtymän nettisivuilla kohdassa kiinteistöstrategia. Sivulle pääsee Lammin seurakunnan nettisivujen kautta, vasemassa reunassa olevasta kohdasta Strategiat. Aineistojen alalaidassa on lomake, jolla palautetta voi antaa.
Heli Ulvinen pitää erittäin tärkeänä sitä, että seurakuntalaiset antaisivat palautetta kiinteistöistä. Hän toteaa, että esimerkiksi seurakuntatalo on hyvällä paikalla lähellä kirkkoa ja kappelia.
– Tämä on meillä Lammilla ollut vahvuus, että toiminnan eri pisteet sijaitsevat lähellä toisiaan, lähellä kirkkoa. Jos seurakuntatalosta luovuttaisiin, korvaavia tiloja ei olisi helppo löytää. Jos lammilaiset haluavat, että meillä on tulevaisuudessakin seurakuntakeskus samoilla sijoilla missä se nytkin on, se pitäisi kertoa työryhmälle, hän sanoo.
Strategiaa on valmistellut työryhmä, jota johtaa Kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunnan puheenjohtaja Antti Hieta. Kiinteistöstrategiaryhmään kuuluu Lammilta Jorma Lundström ja Hauholta Liisa Ilonen-Teivonen.

Lammilta on tullut vain vähän kannanottoja ja kysymyksiä seurakuntien kiinteistöstrategiasta. Kuva: Susanna Mattila
Seurakunnissa on meneillään myös yhteiseen keskusrekisteriin siirtyminen. Tällä hetkellä kaikki kantahämäläiset seurakunnat pitävät yksittäisissä virastoissa seurakunnan kirkonkirjat ajan tasalla.
– Muutoksen jälkeenkin työntekijöitä voi olla eri palvelupisteissä. Keskusrekisterin syntyessä on erikseen tarkasteltava palveluverkon laajuutta sekä yksittäisten palvelupisteiden sijainteja ja aukioloaikoja, Ulvinen toteaa.
Asiaa valmistelemaan on nimetty virkamiestyöryhmä, jonka koollekutsujana on Hämeenlinnan seurakuntayhtymän talousjohtaja Kai Kauppinen. Ryhmä selvittää ensisijaisesti Kanta-Hämeen oman keskusrekisterin perustamisen kustannus-, henkilöstö- ja tilavaikutukset päätöksenteon perustaksi. Lisäksi työryhmälle annettiin tehtäväksi selvittää mahdollisuus liittyä Tampereen keskusrekisteriin. Asia on tarkoitus ratkaista vielä kuluvan vaalikauden aikana.
Taustalla on valtakunnallinen ohjaus. Kirkkohallituksen täysistunto linjasi marraskuussa 2015, että seurakuntien tulee toteuttaa kirkonkirjojen pito jatkossa yksittäisten virastojen sijaan yhteisissä keskusrekistereissä. Pienissä kirkkoherranvirastoissa kirkonkirjojen pidon tehtävien hoitamiseen ongelmia aiheuttavat henkilöstöresurssien vähäisyys ja sijaisuuksien järjestäminen. Työn asiasisältö ja käytettävä tietojärjestelmä edellyttävät aina sekä asiantuntemusta että käyttöoikeuksien luomista.
Haasteita tietojärjestelmän käyttäjille tuo digitointiprosessin myötä käyttöön otettava uuden työvälineen hallinta. Ammattitaidon kehittäminen ja palvelutason parantaminen onnistuvat helpommin isommassa yksikössä. Laskelmien mukaan kirkonkirjojen pidon järjestämisen kustannukset ovat tällä hetkellä suuremmissa yksiköissä matalammat kuin yksittäisissä pienissä tai keskisuurissa seurakunnissa.
Euroopan parlamentin käsittelyssä olevan tietosuoja-asetuksen arvioidaan toteutuessaan lisäävän henkilörekistereihin liittyvää hallinnointia ja toisaalta edellyttävän yhä parempaa henkilötietolainsäädännön tuntemusta.
Kirkkohallitus edellyttää, että kirkonkirjojen pitoon on etsittävä yhdessä yhtenäisiä ja tehokkaita prosesseja. Tällä hetkellä niin kustannukset kuin käytännötkin poikkeavat huomattavasti toisistaan seurakuntien ja keskusrekisterien välillä. Keskusrekisterien tarpeeksi on arvioitu 2–4 per hiippakunta.
Susanna Mattila
(Lammille.fi)
2 kommenttia
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.
Lammille tarvitaan hyvin paljon seurakuntataloa, jotta hyvät ja asianmukaiset tilat olisivat Lammilla tulevaisuudessakin taattuna.
Hei Karita! Toivottaasti kirjoitit viestisi myös Kiinteistöstrategia-sivun alalaidasta löytyvälle lomakkeelle kiintiestöryhmän nähtäväksi!