Maanantai 13.07.2020
Nimipäivät: Joel, Ilari, Lari
Lammi
Melkein selkeää
10°C
Tuuli: 1 m/s L
 

Lammi-viikko sai liikkeelle yli tuhat lammilaista

Lammi-viikon tapahtumissa kävi arviolta yhteensä yli tuhat osallistujaa. Kun mukaan lasketaan lauantaina 17. päivä pidetty Rapufest ja sunnuntain Pillipäivät, osallistujamäärät ylittävät tuhannen reilusti. Eniten ihmisiä saivat liikkeelle Lammin kirkossa esiintyneet Jesse Kaikuranta ja Peter Engberg sekä Lammin Lujan järjestämä pesäpallopuulaaki. Kirkkokonsertissa oli 140 kuulijaa. Lauantaiaamuna pesistä oli pelaamassa 60 pelaajaa ja kannustajia saapui kentän laidalle 120.

Peltolehdon tapahtumista ylivoimaisesti eniten veti väkeä Juutalaispakolaiset Lammilla -luentoilta, jonka puhujia olivat Pauli Riihilahti, Aimo Saarinen ja Maria Veijalanen. Peltolehdon saliin ahtautui 65 kuulijaa. Myös Juha Riihirannan esitelmä Lammin asutuskehityksestä seuraavana lauantaina sai hyvänkokoisen ja erittäin kiinnostuneen yleisön, 22 kuulijaa.

Muista Lykky ry:n tapahtumista muisteluhetki vanhalla sairaalalla oli suosittu, yli 50 sairaalassa syntynyttä tai vanhasta talosta muuten kiinnostunutta tuli piipahtamaan pitkään suljettuna olleessa rakennuksessa. Kirkonkylän kävelyretkellä vanhoja valokuvia nykyhetkeen oli vertailemassa 22 henkilöä ja Lammi ennen vanhaa -ryhmän tapaamisessa piipahti parikymmentä.

Käynti vanhalla sairaalalla muodostui mukavaksi muistelu- ja seurusteluhetkeksi, kun lammilaiset kokoontuivat muistelemaan sairaalaan liittyviä muistoja. Kuva: Susanna Mattila

Moni tapahtumajärjestäjä yllättyi iloisesti. Esimerkiksi pickleball-lajiesittelyyn kävi tutustumassa viisi ihmistä, mikä oli paremmin kuin pelaajat osasivat odottaa. Iloisesti yllättyivät myös partiolippukunta Lammin Evonkävijöiden aktiivit. Kalevala-puistossa valokuvasuunnistukseen ja lettujen paistamiseen osallistui 70, kun osallistujamäärä on ollut tällä vuosikymmenellä alimmillaan 45 osallistujaa.

Sahti- ja pellavamuseossa kävi perjantai-illan aikana 50 tutustujaa, mikä ilahdutti Lammi-Seuran toimijoita. Graffitiseinän maalaamisessa oli mukana 11 nuorta, ennen kuin sade keskeytti maalaushommat.

Kirjastolla aavemetsästäjä Mika Nikkilä keräsi lähes 30 hengen joukon kuuntelemaan asiaa aavemetsästyksestä. Perjantai-illan sateisuus verotti ulkoilmatapahtumiin osallistumista, mutta osallistujia riitti silti kaikkiin taiteiden illan tapahtumiin.

Eläkeliiton näytelmää seurasi arviolta 40-50 henkeä. Näytelmän oli käsikirjoittanut ja ohjannut näytelmässä kissaa esittänyt Miia Koskinen. Kuva: Susanna Mattila

Eniten sade rokotti lepakkobongaukseen ja runoiltaan osallistujia. Ormajärven lintutornilla lepakkobongaukseen osallistui kaksi ja Vyhtöimen runoesitystä kuunteli viisi kuulijaa.

“Lepakkobongauksessa oli kaksi sinnikästä kävijää: vesisade karsi. Kun sade vartiksi hellitti, useita viiksisiippoja kuitenkin nähtiin ja kuultiin Ormajärven lintutornin polulla,” kertoi Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Karri Jutila illan tunnelmia.

Toritapahtumassa kävi viitisenkymmentä, saman verran seurasi Eläkeliiton näytelmäryhmän esitystä. Kirkkokonsertin jälkeen torialueella esiintyivät Titta Malinen ja Kimmo Vuorinen. Sateesta huolimatta heitä tultiin kuulemaan runsain joukoin. Osa yleisöstä istui autossa ja nautti musiikista avoimen ikkkunan kautta. Kun sateessa tuli hieman väliä, torilla jopa tanssittiin.

Lammin Ikkunat -toritansseissa tanssittiinkin aina, kun sade piti vähän taukoa. Kuva: Susanna Mattila

Petri Silvosen ateljeella kävi myös mukavasti vieraita, kävijöitä riitti koko illalle. Perjantai-illan huipentaneen entisen kunnantalon julkisivun juhlavalaistuksen kävijämäärää on kaikkein vaikein arvoida.

“Henkilöautoja pysähteli tien sivuun ja ihmisiä poikkesi paikalla myös kävellen. Määrä voi olla mitä tahansa 20 ja sadan välillä,” arvioi Lammi-viikon toimikunnan puheenjohtajana tänä vuonna toiminut Matti Siivonen.

Siivonen ikuisti sinivalkoisin valoin valaistua fasadia, ja kuvat löytyvät osoitteesta pixit.galleria.fi. LUX LAMMI – iloa ja valoa Lammille tapahtuman valmistelut aloitettiin jo viiden aikaan iltapäivällä. Sateinen ilta verotti paitsi yleisömäärää myös valaistuksen kestoa.

Lykky ry toteutti LUX LAMMI-hankkeen Hämeenlinnan kaupungin Minipilottina. Idean primus motorilla, Matti Siivosella ja Kanta-Hämeen Showtekniikan Jani Vilkmanilla on jo mietittynä useita hyviä kohteita Lammilta, joissa LUX LAMMI voisi jatkua.

Jani Vilkmanin loihtimassa juhlavalaistuksessa entinen kunnantalo pukeutui itsenäisyyden väreihin. Kuva: Susanna Mattila

Perinteisintä Lammi-viikon ohjelmaa ovat olleet Hautausmaakävely ja Lammin soittokunnan Tapulisoitto. Tapahtumat keräsivät tälläkin kertaa isosti yleisöä. Hautausmaakävelyllä oli mukana peräti 80 ja Tapulisoittoa oli kuuntelemassa lähes sata henkeä.

Athos-säätiön konsertissa esiintyivät pianisti Markku Helko ja laulajat Susanna Mattila, Susanna Ruuttunen, Jussi Ruuttunen ja Erkki J. Vilén. Konsertti keräsi noin 60 kuulijaa säätiön auditorioon.

Lammi-viikon toimikunta iloitsee yrittäjien aktiivisesta osallistumisesta Lammi-viikon ohjelmaan. Perjantai-iltana harjoitettiin pimeää kauppaa Lammilla Hämeenlinnan kaupunkikeskustan luvalla, mikä tarkoitti ihan pimeitä tarjouksia ja pidempiä aukioloaikoja. Palautteena viime vuonna saatu toive stand up -komiikasta Lammi-viikolla toteutui Ravintola Hovin toimesta, jossa lauantai-iltana esiintyi stand up -muusikko Teppo Tuhma. Lammilainen teollisuus oli edustettuna toritansseissa, jonka rahoitti Lammin Ikkunat ja Ovet.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.