Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Lammi on saamassa koirapuiston talkootyönä

Hämeenlinnan kaupunki on näyttänyt vihreätä valoa lammilaisten koiranomistajien koirapuistohankkeelle. Kaisa Rontu ja Koirapuisto Lammille -ryhmäläiset tekivät jo vuonna 2015 aloitteen, jossa ehdotettiin että kaupunki rakentaisi koirapuiston Lammille. Tuon aloitteen allekirjoitti 498 koirien ystävää.

Yhdyskuntalautakunta totesi ykskantaan, että uusia koirapuistoja ei ole “tässä tilanteessa tarkoitus kaupungin toimesta rakentaa”. Koirapuistopalvelua on kuitenkin mahdollista kehittää yhteistyössä yhdistysten kanssa. Kaisa Rontu ja 44 allekirjoittajaa jättivät uusitun hakemuksen, jossa kaupunkia pyydetään osoittamaan paikka koirapuistolle.

Kohta leikitään, Jukka Lindforsin Jade ja Sylva Elorannan Rumba selvästikin sopivat. Koirapuistohanke on etenemässä Lammilla. Kuva: Susanna Mattila

Kohta leikitään, Jukka Lindforsin Jade ja Sylva Elorannan Rumba selvästikin sopivat. Koirapuistohanke on etenemässä Lammilla. Kuva: Susanna Mattila

Susanna Lappalainen Hämeenlinnan yhdyskunta-, ympäristö- ja rakentamispalveluista toteaa, että koirapalveluita voidaan sijoittaa puistoihin, lähivirkistysalueille ja poikkeustapauksissa myös urheilu- ja virkistyspalvelujen alueille.

Koirapuistoksi sopivaksi paikaksi on löytynyt Ruosuontien käytöstä poistettu hiihtourheilualueeksi merkitty kenttäalue. Alueen puistoksi merkityllä eteläreuna-alueella on leikkipaikkamerkintä, mutta sitä ei ole koskaan rakennettu. Alue sijoittuu taajaman raja-alueelle ja asutusta on vähän. Lähinnä kenttää on kerrostalo noin 45 metrin päässä.

Varsinainen kenttäalue on pieni, noin 1700 neliötä ja sen edessä on muutamalle autolle pysäköintimahdollisuus. Kentälle on jalkakäytäväyhteys perille saakka. Kaupunki toteaa, että kenttä soveltuu koirapuistoksi. Kaikista toteuttamis- ja ylläpitokustannuksista vastaa perusteilla oleva Sydänlammin kyläyhdistyksen koirajaosto.

Koirapuistojaoksen on esitettävä suunnitelma, josta selviää aitauksen sijoittuminen, aidan malli ja korkeus. Aidan tulee olla kestävä, mutta kevytrakenteinen ja maastoon sopiva. Suosituskorkeus on 125 senttimetriä. Tampereella isojen koirien aitauksen korkeus on 180 cm ja pienten korien aitauksen 140 cm.

Lisäksi suunnitelmassa tulee esittää roska-astioiden sijoittuminen ja jätehuoltosuunnitelma. Roskasäiliön tulee olla riittävän suuri, mielellään syväkeräysastia. Puistossa tulee olla perusvarusteet jätösten keräämiseen. Myös alueen muu hoito ja ylläpito tulee kuvata.

Suunnitelmasta tulee löytyä myös kustannusarvio sekä selvitys rahoituksesta. Puiston käytölle tulee laatia säännöt, jotka ovat kaikkien nähtävillä ja puiston tulee olla avoinna kaikille käyttäjille. Lisäksi koirapuiston rakentamiseksi tulee saada lähialueen asukkailta suostumus.

Koirapuistolaiset sitoutuvat alueen kunnossapitoon ja käyttöturvallisena pitämiseen ja purkamaan rakenteet omalla kustannuksellaan, jos ylläpito laiminlyödään tai toiminta loppuu. Kaupunki ei tule perimään alueesta vuokraa, eikä tule osallistumaan rakennus- tai muihin kuluihin jatkossakaan.

Koirapuisto-ryhmäläiset kokoontuvat tänään tiistaina Turvantalon yhdistystilaan keskustelemaan koirapuiston rakentamisesta. Tilaisuuteen ovat kaikki koiranomistajat ja talkoolaiset tervetulleita.

Edit. 18.45: Jutun julkaisun jälkeen Lammille.fin toimitukseen otti yhteyttä Sydänlammin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Sandelius, joka tiedotti, ettei Sydänlammin kyläyhdistyksen koirajaostoa ole olemassa. (Juttua on muutettu vastaamaan tätä tietoa. toim. huom.)

– Meille ei ole esitetty hakemusta koirapuistosta eikä siitä saatua päätöstä. Epävirallisesti olemme antaneet ehdollisen suostumuksen kattojärjestönä toimimiseen, jos sellaista tarvitaan esimerkiksi avustusten hakemiseen. Jos meille tehdään esitys asiasta, toki käsittelemme sen johtokunnassa, hän kertoi.

Susanna Mattila
(Lammille.fi)

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.