Tiistai 24.11.2020
Nimipäivät: Lempi, Lemmikki, Sivi
Lammi
Pilvistä
2°C
Tuuli: 4 m/s LPL
 

Lammi on hyvä paikka asua

Lammilla on hyvät urheilu- ja harrastusmahdollisuudet. Kolme ja puoli vuotta perheineen Lammilla asunut Outi  Myllymaa kertoi koko perheen ihastuneen pitäjään palavasti. Hän hehkuttikin pitäjää erinomaisena paikkana lapsiperheelle asua.

“Erityinen kiitos uimarannasta ja kaupunkiveneestä. Sitä olisi kuitenkin hyvä pohtia, miten tämä erinomainen paikka saataisiin entistä vetovoimaisemmaksi matkailukohteeksi. Kaupungista pitäjään muuttaneena nousee Lammin vahvuuksina esiin luonto ja siihen liittyvät harrastusmahdollisuudet, esimerkiksi avantouinti, turvallisuus, lähiruoka, järvet, palvelut, myös lähimatkailulla, pellavaperinteillä olisi annettavaa,” hän sanoi. (Tarkennettu Myllymaan kommenttia 18.9.2019 klo 11.40. Toimitus.)

Outi Myllymaa puhui Lammista niin kauniisti, että sai puheenvuorollaan aplodit. Hän kehittäisi Lammia erityisesti matkailun näkökulmasta. Kuva: Susanna Mattila

Outi Myllymaa ja täysi seurakuntasalillinen lammilaisia olivat tulleet kertomaan terveisensä Hämeenlinnan kaupungin johtonelikolle. Sari Myllykangas, Sari Rautio, Juha Isosuo ja Timo Kenakkala saivat kuulla lammilaisten huolia liittyen muun muassa risujen vientipaikan puuttumiseen, urheilukenttien kunnossapitoon, matonpesupaikan vedestä ja tonttitarjonnasta.

Useampaan asiaan johtajat lupasivat pikaista puuttumista. Esimerkiksi risujen vastaanottopaikan puuttumiseen ja veden puutteessa kärvistelevien kyläläisten pitkään vedenhakumatkaan.

“Vettä pitäisi hakea Iittalasta, kun Lammin kunnan aikana sitä saatiin hakea Lammin paloasemalta. Ja kyllä me maksamme siitä vedestä, jos sen Lammilta saisi hakea. Vaikka Lammin kunnan aikana siitä ei peritty maksua,” kertoi Timo Myyryläinen.

Juha Isosuo lupasi viedä asiaa eteenpäin heti huomenna. Samoin puutarhajätteiden vastaanottopisteen järjestämistä johtajat lupasivat viedä eteenpäin nopeasti. Samasta ongelmasta kärsitään Hauholla, jossa risujen vastaanottopisteelle on ilmestynyt puomi estämään risujen vientiä. Pitäjien myytävät tontit on tarkoitus kahden paikallisen valtuutetun käydä katsomassa ja kartoittamassa, mutta Lammilla tämä työ on vielä kesken. Juha Isosuo totesi, että tämäkin asia on siis jo etenemässä.

Etenemässä on myös urheilukenttiin liittynyt huoli, jonka Esko Lahti nosti esille. Kaupunginvaltuusto on päättänyt selvittää Liikuntahallit Oy:n ja kaupungin omistuksessa olevien liikuntapaikkojen hoitovastuun yhdistämistä yhden katon alle. Näin päästään Lahden kuvailemasta kahden kerroksen väkeä -tilanteesta.

Kaupungin johtonelikko oli paikalla täysilukuisena, puhumassa kaupunginjohtaja Timo Kenakkala, hänen takansaan istumassa Sari Myllykangas, Sari Rautio ja Juha Isosuo. Puheenvuorot jakoi Pirjo Sandelius, joka kuvasas on oikealla. Kuva: Susanna Mattila

Konnarin vanhemmat ry:n puheenjohtaja Tuija Mattila kysyi, missä vaiheessa Lammin koulujen investointiratkaisujen tekeminen on. Viime aikoina otsikoihin on noussut lähinnä toriparkkiin liittyvät asiat, ja Mattila kertoi huolestuneensa onko Lammin koulujen kohtalo unohtunut.

“Konnarin koulu on todettu korjauskelvottomaksi. Nykyisillä tiivistystoimenpiteillä sille annetaan aikaa korkeintaan kolmesta viiteen vuotta, ja tästä ajasta yksi vuosi on jo kulunut,” hän muistutti.

Sari Rautio kertoi, että sivistys- ja hyvinvointilautakunnan seuraavan kokouksen esityslistalla on molempien koulujen osalta tarveselvitykset ovat käynnissä. Kummankin osalta selvitetään parhaillaan, onko tarpeen tehdä peruskorjaus vai uudisrakennus. Konnarin koululle on merkitty kustannuseräksi 5 miljoonaa euroa ja Pasaapelin koululle 3,8 miljoonaa euroa.

Rautio kertoi myös, että parhaillaan selvitetään voidaanko esimerkiksi siivouksen käytäntöjä muuttamalla vaikuttaa koulujen säilymiseen paremmassa kunnossa. Tuija Mattila kommentoi, että sekä Konnarin koululla että Pasaapelin koululla ongelmat ovat alkaneet seurauksena rakennusvirheistä, joten kemikalittomalla siivouksella ei ehkä pystytä asioita parantamaan.

Juha Isosuo muistutti, että kaupungilla on sadan miljoonan investointihankkeet meneillään, joten muitakin ratkaisuja joudutaan miettimään kuin uudisrakentamista. Lammilainen valtuutettu Marjatta Rahkio nosti esille väistötilojen etsimisen mahdollisuuden, ja kertoi esimerkin Lappeenrannasta, jossa koululaiset opiskelivat entisessä kauppakeskuksessa varsin onnettomissa olosuhteissa.

“Konnarin koulu ei kuitenkaan ole korjattavissa,” huomautti Tuija Mattila. “Sen vuoksi pidän tärkeämpänä sitä, että Konnari pysyy investointisuunnitelmassa ennemmin kuin että aletaan etsiä väistötiloja. Ajatus siitä että lapset opiskelevat seuraavat kymmenen vuotta väistötiloissa ei sekään kuulosta kovin hyvältä,” hän jatkoi.

Lammin seurakuntatalolle oli kokoontunut noin neljäkymmentä lammilaista iltakahville Hämeenlinnan kaupunginjohdon kanssa. Keskustelu sujui pääosin leppoisassa ja rauhallisessa ilmapiirissä. Suuri osa paikalle tulleista vaikutti olevan seniorikansalaisia, joten lapsiperheiden edustus oli kahden henkilön, Tuija Mattilan ja Outi Myllymaan varassa.

Seuraavaksi kaupunginjohdon pitäjäkierros pysähtyy Tuuloksessa. Iltakahvit tarjotaan 1. lokakuuta Kapakanmäellä.

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.