Sunnuntai 28.05.2023
Nimipäivät: Alma
Lammi
Selkeää
6°C
Tuuli: 2 m/s SSW
 

Laajat rakennetutkimukset käynnissä Konnarin koululla

Kevätlukukauden 2018 aikana Konnarin koululla toteutetaan laajoja koulurakennuksen kunnon rakennetutkimuksia sekä siihen liittyviä sisäilmateknisiä tutkimuksia. Henkilöstöä, oppilaita ja huoltajia on tiedotettu 21.3.2018.

Lammin Ampumaseuran pisteellä kokeiltiin laserammuntaa. Kuva: Päivi Ruuskanen

Vuosi sitten keväällä järjestetyssä Poppi-harrastepäivässä Konnarin koulun liikuntasalissa kokeiltiin laserammuntaa Lammin Ampumaseuran toimintapisteellä. Kuva: Päivi Ruuskanen

Käytännön rakenneavauksia koululla on tehty talvilomaviikolta (vko 9) alkaen ja tutkimukset ja niihin liittyvät sisäilmatekniset mittaukset jatkuvat maaliskuun lopulle pääsiäiseen saakka. Käynnissä olevat rakennetutkimukset ovat laajimmat, mitä Konnarin koulussa on käytännössä koskaan tehty.

Tarkoitus on saada mahdollisimman tarkkaa tietoa rakennuksen ns. riskirakenteiden todellisesta kunnosta sekä hankkia tietoa myös tulevien peruskorjaussuunnitelmien pohjaksi. Rakennuksen riskirakenteet ovat pääosin samoja kuin muissakin samanikäisissä ja -tyyppisissä rakennuksissa Suomessa.

Lopulliset tulokset käynnissä olevista tutkimuksista ovat näillä näkymin käytettävissä toukokuun alussa. Toukokuussa tullaan asiasta järjestämään tiedotustilaisuus sekä koulussa työskentelevälle henkilöstölle että Konnarin oppilaiden huoltajille.

Asbestia käytetty eristeenä

Vaikka tutkimukset ovat vielä käynnissä, eikä lopullisia tuloksia ole käytettävissä, on tähän mennessä tehtyjen rakenneavausten ja tilakartoitusten osalta jo selvinnyt toimenpiteitä vaativia asioita.

Koulun alakerrassa ja pohjarakenteissa on aikanaan käytetty lattian sisällä kulkevissa putkikanaaleissa eristeenä asbestia. Todennäköisesti 1980-luvun alussa tehdyn koulun saneeraus- ja laajennusurakan yhteydessä nuo vanhat puretut asbestieristeet on jätetty mainittuihin kanaaleihin, eikä kanaalien tarkistusluukkujen tiivistyksiä ole tehty nykymääräysten mukaisesti. Kyseisiä kanaalirakenteita on koulun alakäytävän ja teknisen käsityöluokan alla sekä koulun pohjakerroksessa olevissa tiloissa, jotka eivät ole varsinaisessa koulukäytössä.

Koulun alakäytävän varrella sijaisevien neljän luokkatilan lattiarakenteissa on kahden luokkatilan osalta havaittu selkeitä rakennevaurioita mutta kahdessa muussa vierekkäisessä tilassa yhtä selkeitä aistihavaintoihin perustuvia vaurioita ei rakenneavauksissa ole havaittu. Otetuista rakennenäytteistä analyysituloksia ei ole vielä käytettävissä.

Väistöjä valmistellaan

Koulun sisäilmatyöryhmä (koulun, tilapalvelujen, koulu- ja työterveyshuollon edustus, terveystarkastaja) on tutkijatiimin asiantuntijan kanssa perehtynyt käytettävissä oleviin tietoihin ja päättänyt toimenpiteistä.

Koululla tehdään erityissiivous niin sanotulla asbestisiivousmenetelmällä vanhoista asbestirakenteista aiheutuvan mahdollisen asbestiriskin poissulkemiseksi niiden tilojen osalta, joihin asbestirakenteita sisältäneet lattiakanaalit ovat liittyneet. Työn toteutus jo viikolla 12, viikonloppu mukaan lukien. Työn toteuttaa asiaan erikoistunut Vahinko Werker Oy.

Ilmanäytteet kohteena olevista tiloista on otettu maanantaina 19. maaliskuuta. Saatujen ilmanäytteiden perusteella koulukäytössä olevissa tiloissa ei sisäilmassa ole varsinaista aseumisterveysasetuksen mukaista asbestiriskiä havaittavissa.

Teknisen käsityöluokan ja käsityövaraston sekä tiloissa olevat materiaalien ja välineiden asbestisiivous tehdään huomenna perjantaina 23. maaliskuuta. Työt ovat käynnissä myös koulupäivän aikana. Kyseiset tilat ovat tuolloin suljettu koulukäytöltä. Luokat saadaan normaalikäyttöön näillä näkymin viikon 13 alkaessa.

Pohjakerroksen muiden tilojen asbestisiivous tehdään tulevana viikonloppuna. Samassa yhteydessä tehdään purettavaksi katsottujen asbestieristysten purkutyöt ja lattiassa olevien putkikanaalien luukkujen tiivistykset nykymääräysten mukaisiksi.

Siivouksen onnistuminen asbestisiivottujen tilojen osalta varmistetaan tutkimalla asbestikuidut ilmasta ja kyseisistä tiloista ilmanäytteillä ja  pyyhintänäytteillä.

Alakäytävän opetustilojen lattiarakenteissa on havaittu rakennevaurioita.  Kahden luokkatilan osalta, joissa avausten yhteydessä havaittu selkeitä rakennevaurioita, on ilmeinen väistötarve korvaaviin tiloihin.

Kaikkien vierekkäisten alakäytävän neljän luokkatilan lattian runkorakenne on yhtenäinen ja tarve väistötiloihin siirtymiseen tai tilojen käytön rajoittamiseen kaikkien neljän luokkatilan osalta on tämän vuoksi perusteltu. Sisäilmatyöryhmä on päättänyt aloittaa valmistelun väistöratkaisuista alakäytävän kaikkien neljän opetustilan osalta.

Väistöratkaisut tämänhetkisen suunnitelman perusteella on toteutettava Konnarin koulun ja Lammin päiväkodin tiloissa. Ratkaisujen toteuttaminen vaatii sekä koulun että päiväkodin osalta toimintojen uudelleenorganisointia ja väistöissä käytettävien tilojen muokkausta.

Tarvittavan asbestisiivouksen osalta päätetyt toimenpiteet ovat siis käynnissä ja myös rakennevaurioita sisältävien luokkatilojen väistöratkaisujen valmistelut ovat käynnissä. Saman tien käyttöön otettavia opetustiloiksi soveltuvia väistötiloja ei ole, mutta väistöihin on tarkoitus kuitenkin päästä jo kuluvan kevään aikana. Toteutettavista ratkaisuista ja aikatauluista tiedotetaan, kun suunnitelmat ja toteutettavat ratkaisut täsmentyvät, kaupunki tiedottaa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.