Perjantai 28.01.2022
Nimipäivät: Kalle, Kaarlo, Kaarle, Mies
Lammi
Pilvistä
-1°C
Tuuli: 3 m/s P
 

Kotiseutulehti Hauhon Joulu pureutuu historiaan ja tallettaa nykyaikaa

Kotiseutuyhdistys Hauho-Seuran julkaisema Hauhon Joulu -lehti on myynnissä 29. marraskuuta alkaen. Nyt julkaistava lehti on vuonna 1957 perustetun lehden 63. numero.

Lehden artikkeleissa on kiinnostavia katsauksia Hauhon menneisyyteen. Noin 700 vuoden ajallinen loikka menneisyyteen tehdään jutussa, jossa arvellaan millainen Hauho oli ja millaisia hauholaiset olivat seurakunnan alkuhämärissä. Hauhon seurakunnan 690-vuotisjuhlaa vietettiin tänä vuonna, sillä ensimmäinen löytynyt kirjallinen maininta Hauhosta on vuodelta 1329. Noihin aikoihin hauholaiset nousivat verokapinaan kirkkoa vastaan.

Historiantutkija Tiina Miettinen sukeltaa Hyömäen kartanon ”röökynöiden aikaan” 1800-luvulle. Lisäksi Hauhon Joulussa kerrotaan talvisodan syttymisestä 80 vuotta sitten sekä sadan vuoden takaisesta Ilmoilan kylän sähköistämisestä.

Historian penkomisen lisäksi lehdessä esitellään hauholaista vireyttä yrittäjä- ja henkilötarinoiden kautta. Esillä on niin vetreää hauholaista kylätoimintaa kuin työtä hauholaisen luonnon ja ympäristön hyväksi. Myös nuorten harrastustoiminta on esillä 4H:n, partion sekä näytelmäharrastuksen voimin.

“Tavoitteena lehden teossa oli toisaalta kertoa Hauhon hienosta menneisyydestä, mutta sen lisäksi näemme tärkeänä tallettaa tätä päivää ja hauholaista elämänmenoa lehden sivuilla. Ja tietysti näin joulun alla välittää joulun lämpimiä tunnelmia”, päätoimittaja Jouni Lehtonen kertoo lehden sisällöstä.

Hauhon Joulu-lehti on kotiseutuhenkinen lähituote. Sen tekemiseen on osallistunut parikymmentä hauholaista kirjoittajaa. Lehden päätoimittaja on Jouni Lehtonen ja taitto on hauholaisen Karita Soittilan käsialaa. Lehti on painettu Hämeenlinnassa Offset Kolmion painossa. Lehden painos on 1 300 kappaletta.

Hauho-Seuran julkaisema kotiseutulehti Hauhon Joulu on myynnissä hauholaisissa liikkeissä ja Hauhon kirjastossa 2. joulukuuta alkaen. Koululaiset myyvät lehteä 29. marraskuuta alkaen ja se on myynnissä Hauho-Seuran myyntikojulla HawuJoulu-tapahtumassa lauantaina 14. joulukuuta. Lehden hinta on 10 euroa.

Hauho-Seuran jäsenet saavat jäsenetuna lehden postitettuna kotiinsa totuttuun tapaan. Tämän mahdollistaa postilakon päättyminen.

Hauhon Joulu 2019 kansikuva.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.