Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 

Kordelinin murhavaunut lähtivät konservoitaviksi

Alfred Kordelinin murhavaunut aloittivat eilen aamulla ensimmäisen matkansa pitkään aikaan. Huonekalujen, maalaustaiteen ja rakennuspintojen konservointiin ja restaurointiin erikoistuneen Kollaasin konservoijat Tanja Lindfors ja Hanna Rotonen hakivat vaunut ja veivät ne Helsinkiin konservoitaviksi.

Lammin Ajokalumuseon salainen sivuovi on avattu vaunujen tulla. Kuva: Tarja Mattila

Lammin Ajokalumuseon salainen sivuovi on avattu vaunujen tulla. Kuva: Tarja Mattila

Vaunujen on tarkoitus valmistua marraskuun alkupuolella. Valmistuttuaan ne asetetaan näytteille Helsinkiin kansallisarkistoon. Myöhemmin vaunut ehkä viedään Tampereen Fabriikkiin. Lammille vaunut palaavat ensi kesään mennessä.

Murhavaunut näkevät päivänvalon ensimmäisen kerran 30 vuoteen. Kuva: Tarja Mattila

Murhavaunut näkevät päivänvalon ensimmäisen kerran 30 vuoteen. Talkoissa mukana Miia Koskinen Lammi-seurasta, Hanna Rotonen, Tanja Lindfors Kollaasista ja kuljettaja Tapio Toivonen. Kuva: Tarja Mattila

Murhavaunut konservoidaan Kordelinin säätiön päätöksellä ja varoin. Murhavaunut ja muita Alfred Kordelinille kuuluneita ajokaluja saatiin Lammi-Seuralle lahjoituksena 1960-luvun alkupuolella. Mommilan kartanon omistukseensa hankkinut Eelu Piki lahjoitti ajokalut museolle ja vuonna 1964 rakennettiin pienoiskopio Mommilan kartanon vaunuvajasta Pellava- ja sahtimuseon taakse.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Mommilan veriteosta, jossa Alfred Kordelin sai surmansa.

Murhavaunut siirtyvät kuljetukseen käsivoimin. Kuva: Tarja Mattila

Murhavaunut siirtyvät kuljetukseen käsivoimin. Kuva: Tarja Mattila

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.