Tiistai 05.12.2023
Nimipäivät: Selma

Tuuli:
 

Kompostoimalla arvokasta humuslisää puutarhajätteestä

Kevät ja aurinkoiset säät innostavat puutarhatöihin. Haravoitavaa ja siistittävää riittää. On hyvä muistaa, että puutarhajätteen oikea käsittely säästää luontoa ja rahaa.

– Puutarhajäte kannattaa ensisijaisesti käsitellä syntypaikallaan esimerkiksi kompostoimalla ja hakettamalla risut. Kompostoimalla saadaan arvokasta humuslisää omaan puutarhaan ja säästetään jätteiden kuljetus- ja käsittelymaksuja, neuvoo ympäristötarkastaja Sirpa Viholainen Hämeenlinnan kaupungilta.

Keväällä puutarhasta lähtee kuorma jos toinenkin puutarhajätettä. Hyvä olisi, jos jätteet voisi kompostoida omalla tontilla maanparannusaineeksi. Kuva: Susanna Mattila

Keväällä puutarhasta lähtee kuorma jos toinenkin puutarhajätettä. Hyvä olisi, jos jätteet voisi kompostoida omalla tontilla humuslisäksi. Kuva: Susanna Mattila

Jätelautakunta Kolmenkierron alueella puutarhajätettä saa kompostoida lämpöeristämättömässä kompostorissa tai siistinä pidetyssä aumassa tai kehikossa. Puutarhajätettä ei saa kuljettaa puistoihin tai muille yleisille tai yksityisille alueille.

Kompostille, joka sisältää ainoastaan risuja ja lehtiä, ei jätehuoltomääräysten mukaan ole etäisyysvaatimuksia tontin rajasta. Risu- ja lehtikompostit eivät tällöin saa sisältää elintarvikekompostin jälkikompostia tai syötäviä, kuten juureksia, omenoita tai naatteja.

– Kompostit ja kompostorit on kuitenkin sijoitettava, rakennettava ja ylläpidettävä siten, että niiden käytöstä ei aiheudu haittaa tai vaaraa terveydelle tai ympäristölle. Kompostoinnista ei myöskään saa aiheutua roskaantumista, Viholainen muistuttaa.

Kannattaa muistaa, että jätehuoltomääräysten mukaan kaikki avopoltto taaja-asutusalueella on kielletty.  Taaja-asutusalueella tarkoitetaan asemakaava-alueita ja asumiseen tarkoitettuja yleiskaava-alueita, jotka on rakennettu.

Puutarhajätettä saa polttaa vähäisiä määriä ainoastaan taaja-asutusalueen ulkopuolella. Polttaminen ei tällöinkään saa aiheuttaa naapurustolle savu-, noki-, haju- tai terveyshaittaa.

Puutarhajätteen kuljettaminen puistoihin tai muille yleisille tai yksityisille alueille on ehdottomasti kiellettyä puuhaa. Puutarhajäte, jota ei kompostoida tai muulla tavoin käsitellä omatoimisesti, on toimitettava Kiertokapula Oy:n tai kunnan osoittamaan paikkaan.

Puutarha- ja haravointijätettä on mahdollista viedä ympäri vuoden Karanojan jätteidenkäsittelyalueelle. Jätteidenkäsittelyalue on auki toukokuussa arkipäivien lisäksi myös lauantaisin kello 9–14.

Puutarhajätteen keräyksen ja kuljetusten järjestämismahdollisuuksista voi kysyä jätteenkuljetusyrityksiltä. Jätteenkuljetusyritykset tarjoavat siirtolavapalveluita puutarhajätteen keräystä varten. Siirtolavan voi tilata myös useampi talous yhdessä. Jätteenkuljetusyritykset toimittavat myös suursäkkejä, joihin voi kerätä puutarhajätettä. Suursäkit noudetaan erikseen kiinteistöiltä.

Esimerkiksi Lammin Jätehuollolla on ympäristölupa hyötyjäteasemalle, jossa sallitaan muun muassa puutarhajätteen sekä risujen ja oksien välivarastonti.

– Lammin Jätehuolto on ilmoittanut, että hyötyjäteasema voi vastaanottaa maksua vastaan myös puutarhajätteitä, jotka kuljetetaan välivarastosta edelleen Karanojan jätteidenkäsittelyalueelle. Puutarhajätteen toimittamisesta tulee kuitenkin sopia erikseen jätteenkuljetusyrityksen kanssa, Sirpa Viholainen muistuttaa.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.