Tiistai 06.06.2023
Nimipäivät: Kustaa, Kyösti, Kustavi
Lammi
Pilvistä
13°C
Tuuli: 3 m/s NW
 

Kirjastolle ei voi enää palauttaa toimeentulo-tukihakemuksia

Perustoimeentulotuki siirtyy 1.1.2017 kunnilta Kelan hoidettavaksi. Toimeentulotukilain muutokset on hyväksytty eduskunnassa 12.3.2015. Muutoksen perusteella perustoimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyvät Kelalle vuoden 2017 alusta alkaen. Paperisia tukihakemuksia ei voi tämän jälkeen enää palauttaa Lammin, Tuuloksen ja Hauhon kirjasto-palvelupisteisiin. Tammikuun 2017 toimeentulotukea voi hakea Kelasta torstaista 1.12.2016 alkaen.

Toimeentulotuen asioissa ja kysymyksissä palvelee arkisin klo 9–16 Palvelupiste Kastellissa Hämeenlinnan keskustassa Aikuissosiaalityön neuvonta, jossa otetaan vastaan toimeentulotukihakemukset ja liitteet.

Tukea voi hakea verkossa Kelan verkkosivuilla. Myös liitteet voi toimittaa verkossa joko skannattuina tai esimerkiksi kännykkäkuvina. Tukea on mahdollista hakea myös paperilomakkeella tai suullisesti. Asiakkaat voivat asioida missä tahansa Kelan toimistossa. Kelaan voi myös varata ajan.

Lisäksi Kelan palvelupisteissä ja kuntien sosiaalitoimistoissa on nyt saatavilla toimeentulotuen esitteitä, joissa kerrotaan pääkohdat toimeentulotuen muutoksesta ja annetaan vinkkejä sujuvaan asiointiin. Esitteen keskiaukeamalla on kuvattu asiakkaan polku. Esite on tehty suomeksi ja ruotsiksi.

Toimeentulotuki ei muutu: sitä saa muutoksen jälkeen samoihin menoihin kuin ennenkin. Kunnan sosiaalitoimisto voi harkintansa mukaan myöntää edelleen täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea sellaisiin menoihin, joihin asiakas ei voi saada perustoimeentulotukea.

Tämän jälkeen asiakas hakee toimeentulotukea pääasiassa Kelasta. Jos asiakkaalla on lisäksi sellaisia yllättäviä tai erityisiä menoja, joita perustoimeentulotuki ei riitä kattamaan, asiakas kääntyy kunnan puoleen. Kunnan tehtäväksi jää lainmuutoksen jälkeenkin myöntää täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki, jotka molemmat edellyttävät harkintaa. Kela varmistaa, että asiakkaat ohjataan sosiaalityön palvelujen piiriin niiden perusteiden mukaan, joista Kela ja kunnat ovat yhdessä sopineet.

Asiakkaalla säilyy oikeus keskusteluun kunnan sosiaaliviranomaisen kanssa. Lisäksi hänelle taataan uuden lain mukaan mahdollisuus keskustella perustoimeentulotukeen liittyvistä asioista myös Kelan toimihenkilön kanssa.

Lainmuutos ei vaikuta toimeentulotuen tasoon eikä tuen myöntämisperusteisiin. Uudessa laissa perustoimeentulotukeen tehdään pieniä tarkennuksia. Kelalta maksettavaan tukeen siirretään täydentävästä toimeentulotuesta sellaisia menoeriä, jotka toistuvat usein ja edellyttävät vähäisempää harkintaa. Myös sellaiset asumiseen liittyvät menoerät, jotka huomioidaan toimeentulotuessa, pyritään sisällyttämään mahdollisimman laajalti perustoimeentulotukeen.

Valtio ja kunnat vastaavat edelleen puoliksi perustoimeentulotuen menoista. Toimeentulotukea sai vuonna 2013 noin 247 000 kotitaloutta, joista perustoimeentulotukea sai lähes 93 %. Toimeentulotuen bruttokustannukset olivat 736,3 milj. euroa. Tästä summasta 655,7 milj. euroa (89,5 %) oli perustoimeentulotuen menoja.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.