Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Kesällä lehmipaimeneen Evolle

Haluatko tehdä jotain hyödyllistä luonnon keskellä? Pidätkö eläimistä, erityisesti lampaista tai lehmistä? Kansallispuistojen ja suojelualueiden lammas- ja lehmipaimenviikoilla pääset lomailemaan upeissa maisemissa, nauttimaan luonnosta ja kiireettömästä elämänmenosta sekä hoivaamaan lampaita tai lehmiä. Samalla saat aimo annoksen hyvinvointia vihreän vitamiinin muodossa.

Evolle, Mustajärven tilalle voi päästä kaitsemaan suomenkarjaa, jos käy hyvä arpaonni. Kuva: Teijo Heinänen/Metsähallitus

Evolle, Mustajärven tilalle voi päästä kaitsemaan suomenkarjaa, jos käy hyvä arpaonni. Kuva: Teijo Heinänen/Metsähallitus

Lammas- ja lehmipaimenten päivittäisiin askareisiin kuuluu lampaiden laskemista, niiden hyvinvoinnin silmälläpitoa ja veden vaihtamista sekä tietenkin rajaton määrä hellimistä ja rapsuttelua. Metsähallituksen Luontopalvelujen henkilökunta perehdyttää uudet paimenet, joten aiempaa kokemusta lampaiden tai lehmien hoidosta ei tarvita.

Lammas- ja lehmipaimenet voivat halutessaan osallistua myös muihin kansallispuiston töihin. Aikaa jää lampaiden hoidon lomassa myös esimerkiksi retkeilyyn.

Lammas- ja lehmipaimenviikot ovat maksullisia, ja niihin sisältyy majoitus. Viikot alkavat aina toukokuussa ja loppuvat syyskuussa. Viikko on joko maanantaista maanantaihin tai perjantaista perjantaihin. Lammas- ja lehmipaimenviikoille haetaan arvonnan kautta. Ensi kesän arvontaan voi osallistua vielä 23.1.2017 kello 12 asti.

Evolla on tarjolla lomaviikkoja lehmipaimenessa. Paimenet asuvat Mustajärven torpassa, joka on juuri remontoitu talo kauniissa perinnemaisemassa Evon retkeilyalueella. Rakennuksessa majoittuu 6 henkeä. Torppa on varustettu sähköllä ja pihapiirissä on sauna, pesuvesi saadaan pihakaivosta. Juomavesi noudetaan läheiseltä leirialueelta tai Hämeen ammattikorkeakoulun Evon yksiköstä.

Torpan pihapiiriä hoidetaan säännöllisesti, eli Metsähallituksen luonnonhoitajat liikkuvat välillä pihapiirissä tekemässä töitään, vaikka paikka on vuokrattu. Varsinkin alkukesästä päärakennuksen takana on kyykäärmeitä, Metsähallituksen sivuilla varoitetaan.

Lammille.fi

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.