Sunnuntai 04.06.2023
Nimipäivät: Toivo
Lammi
Pilvistä
6°C
Tuuli: 4 m/s W
 

Kävelykierros hämeenlinnalaisen humalan historiaan

Leppoisaa tenuttelua Puistoravintolassa noin vuonna 1900. Pöytäseurueessa mukana myös Eino Leino, istumassa toinen oikealta. Kuva: HäKM.

Hämeenlinnan alueella on valmistettu vuosisatoja erilaisia alkoholijuomia, niin myyntiin kuin yksityiskäyttöönkin. Alueen ensimmäiset kirjalliset maininnat oluen panemisesta ovat 1500-luvulta Hämeen linnan tilikirjoista.

Myöhemmin linnassa oli tiettävästi käytössä niin ikään alueen ensimmäinen viinapannu. Olutta ja paloviinaa valmistettiin ja myytiin 1600-luvun lopulta alkaen myös linnan pohjoispuolelle perustetussa kaupungissa. Teollista toimintaa viinan ja oluen valmistuksesta tuli 1800-luvulla.

Tänä kesänä järjestettävillä kävelykierroksilla hämeenlinnalaisen humalan historiaan kuullaan kattavasti kaupungin alkoholihistoriasta. Opastetut kävelykierrokset järjestetään keskiviikkoisin 14.7.-4.8. kello 17. Huomiota kierroksilla kiinnitetään erityisesti 1800-luvun puolivälin ja ensimmäisen maailmansodan väliseen aikaan.

Tuolloin Hämeenlinnassa toimi useita panimoita ja viinapolttimoita. Yksi kaupungin kaduistakin oli nimetty Panimokaduksi. Vaikka kaupungissa oli tuohon aikaan menestyksekkäitä alkoholijuomien valmistajia, oli alkoholin nauttiminen kuitenkin kiistelty asia.

Kaupunki oli jakautunut kahtia täyskiellon vaatijoihin ja rajoitetun anniskelun puoltajiin. Maltillinen alkoholipolitiikka pääsi kaupungissa voitolle. Tämän seurauksena oli, että vuosisadan vaihteessa Hämeenlinnaan muodostui alkoholimonopoli, joka oli täydellisimpiä, mitä Suomesta löytyi.

Mallasjuomia lukuun ottamatta kaikkien alkoholijuomien vähittäismyynti oli monopolisoitu Hämeenlinnan väkijuomien vähittäismyynti- ja anniskeluyhtiölle. Niin sanotusta Hämeenlinnan järjestelmästä tuli malli monelle muulle suomalaiskaupungille.

Kierros alkaa Kanta-Hämeenlinnasta joka on yksi suur-Hämeenlinnan pitäjistä, Museo Skogsterilta ja päättyy Schmausserin huvilalle Vanajaveden rantaan. Kierroksen aikana tutustutaan tarinoiden ja kuvien avulla niihin henkilöihin ja paikkoihin, jotka liittyvät merkittävimpiin hämeenlinnalaispanimoihin ja -ravintoloihin.

Osallistujille jaetaan kierroksen alussa internetosoite, josta löytyy kierrokseen liittyviä vanhoja kuvia. Kierroksen kesto on noin 1,5 tuntia ja sen aikana kävellään noin 1,5 kilometriä.

Kierrokset ovat maksuttomia. Kierrokselle mahtuu 25 osallistujaa. Hämeenlinnan museot pyytää osallistujia ilmoittautumaan etukäteen Museo Skogsterin lipunmyyntiin puh. 03 621 2979 tai museoskogster@hameenlinna.fi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.