Maanantai 25.09.2023
Nimipäivät: Kullervo

Tuuli:
 

Kaupunki sammuttaa valot kesäksi

Yhdyskuntalautakunta on osana kaupungin tuottavuusohjelmaa päättänyt kokouksessaan joulukuun alussa, että koko kaupungin alueella sammutetaan ulkovalaistus aikavälillä 15.5.–31.7.2017.

Ulkovalaistus sammutetaan koko Hämeenlinnassa viikon 20 aikana. Hämeenlinnan Valot Oy:n toimitusjohtaja Kari Muhonen kertoo, että Hämeenlinnan kaupungissa on kaikkiaan 400 keskusta, joista valaistusta hallitaan. Pitäjien alueella keskuksia on yhteensä 200.

– Kantakaupungin alueella ei tarvitse kiertää kaikkia kahtasataa keskusta, valoja hoidetaan enemmän keskitetysti. Vanhojen liitoskuntien alueella sen sijaan täytyy kiertää kaikki keskukset. Työ aloitetaan viikolla 20, sen tekee Eltel Networks, joka samalla kartoittaa keskusten kuntoa. Muuhun ei ole aikaa, muutoin sammutuskierros venyy viikkojen mittaiseksi, Muhonen kertoo.

Valot sammutettiin kesäksi viime vuonna ensimmäisen kerran. Kustannussäästöä saatiin tällä tavoin aikaan 70.000 euroa. Muhosen mukaan alkupuolella kesää tuli jonkin verran kritiikkiä, mutta syksypuolella jopa kiitosta. Poliisilta tulleen palautteen mukaan katuvalaistuksen sammuttaminen ei näkynyt heidän kiireissään.

Hämeenlinnan Valot Oy vaihtoi viime vuonna katuvalojen 1000 elohopealamppua led-valoiksi. Tänä vuonna on tarkoitus vaihtaa 2500–3000 lamppua omana erillisenä ohjelmanaan. Kuluvan vuoden led-lampuista on kilpailutus parhaillaan käynnissä.

– Lamppuja vaihetaan sitä mukaa, kun vanhoja lamppuja sammuu. Edelleenkin periaate on, että yhden rikkinäisen lampun vuoksi ei lähdetä lamppua vaihtamaan. Sitten kun on useampi rikki, lähdetään vaihtamaan ledit tilalle, Muhonen toteaa.

Kari Muhonen on aloittanut Linnan Infran toimitusjohtajana tänä keväänä. Hän sai myös Hämeenlinnan Valot Oy:n toimitusjohtajuuden hoidettavakseen. Muhosen mukaan Hämeenlinnan Valot Oy ei lakkaa olemasta vielä 1. kesäkuuta niin kuin alunperin suunniteltiin.

– Yhtiö lakkaa, se on varmaa, mutta todennäköisimmin vasta ensi vuoden vaihteessa tai mahdollisesti kahden vuoden kuluttua, hän kertoo.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.