Tiistai 21.05.2019
Nimipäivät: Kosti, Konsta, Konstantin
Lammi
Melkein selkeää
24°C
Tuuli: 0 m/s P
 

Kaupunki alkaa periä hulevesimaksuja

Hämeenlinnan kaupunki aloittaa julkisoikeudellisen hulevesimaksun laskutuksen loppusyksyn 2018 aikana. Hulevesimaksun laskutus koskee Hämeenlinnan kaupungin hulevesijärjestelmän vaikutusalueella sijaitsevia kiinteistöjä. Kaupunginvaltuusto päätti hulevesimaksuista toukokuun neljästoista päivä tänä vuonna.

Hulevesijärjestelmän vaikutusalue on asemakaava-alue. Hulevesimaksu kohdistetaan kaikille asemakaava-alueen rakennetuille kiinteistöille riippumatta siitä, johdetaanko hulevesi ojaan, hulevesiviemäriin vai maaperään imeyttämällä. Kiinteistö, jonka katsotaan olevan rakentamaton, vapautetaan hulevesimaksusta.

HS-Vesi on alentanut jätevesimaksua 8 prosenttia, mutta kaupunki alkaa syksyllä periä hulevesimaksua. Omakotitaloille maksu on 40 euroa.

Aiemmin hulevesien aiheuttamia kustannuksia perittiin jätevesimaksun yhteydessä. HS-Vesi on alentanut jätevesimaksua 8 prosenttia kuluvan vuoden alusta, koska hulevesien johtamisesta aiheutuvia kustannuksia ei kateta enää jäteveden käyttömaksulla. Kustannukset halutaan kattaa kokonaan hulevesimaksulla, jotta niihin ei tarvitsisi käyttää verovaroja.

Hulevesimaksun suuruuteen vaikuttavat kiinteistön maapohjan pinta-ala ja käyttötarkoitus. Kiinteistöjä ovat tilat, tontit ja määräalat. Kiinteistön maapohjan pinta-ala määrittää hulevesimaksun perusosan, joka voi olla 40–250 euroa. Tavanomaiset pientalokiinteistöt on vapautettu pinta-ala-tarkastelusta, ja niille osoitetaan pienimmän pinta-alaluokan mukainen perusmaksu.

Asemakaavan mukainen käyttötarkoitus antaa kiinteistön hulevesimaksulle kertoimen, joka on lukuarvo välillä 1–10. Pienin kerroin 1 on pientaloilla ja suurin kerroin 10 on teollisuus- ja varastokiinteistöillä. Hulevesimaksu muodostetaan kertomalla kiinteistön pinta-alan mukainen perusmaksu kiinteistön käyttötarkoituksen mukaisella kertoimella, jolloin lopullinen hulevesimaksu voi olla kiinteistön koosta ja tyypistä riippuen 40–2500 euroa vuodessa.

Hulevesimaksun perusteena on maankäyttö- ja rakennuslain pykälä 103, jonka mukaan kunta voi periä hulevesijärjestelmästä kunnalle aiheutuneiden kustannusten kattamiseksi vuosittaisen maksun hulevesijärjestelmän vaikutusalueella sijaitsevien kiinteistöjen omistajilta tai haltijoilta. Hulevesimaksu on julkisoikeudellinen maksu ja suoraan ulosottokelpoinen.

Katso kaupungin nettisivuilta taulukko, jossa on esitetty esimerkinomaisesti erilaisille asuinkiinteistöille muodostuvia hulevesimaksuja.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.