Lauantai 03.06.2023
Nimipäivät: Orvokki, Viola
Lammi
Verrattain pilvistä
4°C
Tuuli: 5 m/s NW
 

Kansallispuvut tuulettuivat Untulassa

Untulan tanssilavalla tuuletettiin kansallispukuja kansallispuvun syntymäpäivän, 5. elokuuta kunniaksi. Untulaan kokoontui noin 70 henkeä, joista lähes 30:lla oli puku päällä. Karjalaisten pukujen sekä Lammin ja Hauhon pukujen lisäksi nähtiin harvinaisuuksia, kuten Äyrämöispuku, Kivennavan savakkopuku, Hattulan puku ja Tuuloksen puku.

Monet puvuista olivat perintöjä äideiltä, isoäideiltä tai anopeilta. Moni oli tehnyt pukunsa itse. Niin myös lammilaissyntyinen Anu Ahola, joka oli tullut tuuletukseen Orimattilasta.

“Sukuni on vähän sieltä ja täältä, mutta olen opiskellut Mustialassa. Siksi tein itselleni Tammelan puvun. Siihen oli myös varsin helppo saada tarvikkeet. Tein sen ihan juhlapuvuksi itselleni. Tänne tulin katsomaan erityisesti Lammin pukua, sillä haluaisin tehdä sellaisen vielä,” Ahola kertoi.

Kaija Salmela toi mukanaan Hattulan puvun, jonka oli tehnyt itselleen 1990-luvulla. Hattulan puku on yksi harvinaisista puvuista, joita ei ole kovin montaa tehty.

“Yritimme saada ryhmää kokoon tekemään Hattulan pukuja, mutta ei ollut tarpeeksi kiinnostusta,” Salmela kertoi.

Sinikka Häppölällä oli yllään Tuuloksen puku, joita on tehty vuoden 1953 jälkeen yhteensä 30 kappaletta. Tämän Häppölä oli saanut selville, kun alkoi ystävineen selvittää puvun historiaa. Tuuloksen pukuun ei enää saa tarvikkeita, mutta nyt on tekeillä kangasta sekä pukuun että liiviin.

“Tuuloksen puku on niin sanottu tarkastamaton puku. Otimme selvää, mitä tarkastaminen maksaisi. Se on niin kallista, ettei meidän rahat siihen riitä. Yksi Tuuloksen puku oli myynnissä ja ostimme sen. Se on nyt lahjoitettu Jyväskylään kansallispukumuseoon,” Häppölä kertoi.

Hattulan ja Orimattilan lisäksi tuuletukseen osallistui tuulettajia myös Hämeenlinnasta, Hauholta ja Tuuloksesta lammilaisten osallistujien lisäksi. Tapahtuman järjesti Lykky ry.

Kaija Salmela Hattulasta asettelee harvinaista Hattulan pukua mallinuken päälle. Edessä vieläkin harvinaisempi Kivennavan savakkopuku, joita on olemassa vain kaksi kappaletta. Kuva: Susanna Mattila

Anneli Ilonen kertoo Äyrämöispuvustaan, joka hänellä on yllään. Vierellä tapahtuman järjestäjistä Anja Vitie Hauhon puvussa. Kuva: Susanna Mattila

Osa puvuista tuuletettiin rekeillä. Kuva: Susanna Mattila

Rauni Saarinen tuli tuuletukseen Tuuterin puvussa. Hän ilahdutti tuulettajia haitarimusiikilla. Kuva: Susanna Mattila

Sinikka Häppölä (toinen oik.) ystävineen on etsinyt Tuuloksen pukuja. Vasemmalta: Hämeen puku, Hartolan puku, Tuuloksen puku ja Kuortaneen puku. Kuva: Susanna Mattila

Peräpohjolan puku ja Hämeen puku. Kuva: Susanna Mattila

Kaikki kansallispukuiset yhteiskuvassa. Kuva: Matti Siivonen

3 kommenttia

 1. Päivikki:

  Eipäs pidäkään paikkaansa, että Kivennavan savakkopukuja olisi olemassa vain kaksi. Itselläni on, ja vielä erittäin aktiivisessa käytössäkin, ja sisareltani löytyy samanmoinen.

   
  • Avatar photo
   Susanna Mattila:

   Hei Päivikki! Kiitos tiedosta, välitetään tämä Ilosen Annelille.

    
 2. -marsu-:

  Kivennavan savakkopukuja näkee kyllä jonkun verran.
  Mie oon niitä tehnyt useamman (olen ompelija ja opiskelen sekä opetan kansallispukujen valmistusta) ja teetän tarvittaessa myös kankaita niihin.

   

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.