Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 

Kampanjalla huomio koirien hyvinvointiin

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton eläinsuojeluneuvojat saavat vuosittain yli 20 000 yhteydenottoa. Näistä valtaosa liittyy koirien hyvinvointiin ja kohteluun.

Moni koira elää yksinäistä ja virikkeetöntä elämää, kun omistajalla ei ole riittävästi aikaa tai halua panostaa koiran hyvinvointiin. Tämä voi johtaa käytökseen, joka on ongelmallista niin koiran kuin ihmisenkin kannalta.  Usein ilmoitus koiran hädästä tuleekin naapureilta, jotka ovat huolissaan yksin jätetyn koiran jatkuvasta haukkumisesta tai siitä, että koira ei pääse ollenkaan ulos.

Romaniasta Suomeen pelastettu löytökoira Paco viettää onnellista elämää Lammilla. Eläinsuojeluyhdistysten liitto kampanjoi, että kaikilla koirilla olisi yhtä hyvät oltavat. Kuva: Susanna Mattila

Romaniasta Suomeen pelastettu löytökoira Paco viettää onnellista elämää Lammilla. Eläinsuojeluyhdistysten liitto kampanjoi, että kaikilla koirilla olisi yhtä hyvät oltavat. Kuva: Susanna Mattila

Koiran, kuten kaikkien eläinten, täytyy saada tyydyttää lajityypilliset käyttäytymistarpeensa voidakseen hyvin. Koiran elinolot on mahdollista järjestää hyviksi ottamalla selvää koirasta eläinlajina ja sen lajityypillisistä tarpeista.

– Koira tarvitsee monipuolisesti tekemistä ja riittävästi lepoa. Tämä koskee kaikenlaisia koiria kääpiökoirista metsästyskoiriin. Koiran niin sanottu ongelmakäytös johtuu usein siitä, että ihminen ei tiedä tarpeeksi koirasta, sen viestinnästä ja tarpeista, eikä osaa toimia koiran kanssa oikein, sanoo SEYn toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist.

SEYn Minulla on vain sinut -kampanja puuttuu yleisimpiin koiranpitoon liittyviin ongelmiin. Kampanjalla halutaan muistuttaa koiranomistajaa siitä, että vain hän voi vaikuttaa lemmikkinsä hyvinvointiin.

– Mitä suurempi on valtamme eläimeen, sitä suurempi on myös vastuumme sen elämästä. Vastuullinen omistaja ottaa selvää eläimen tarpeista ja pyrkii tekemään sen elämästä mahdollisimman hyvän.

Yleisimpiä SEYn toimijoiden tietoon tulevia koirien eläinsuojeluongelmia ovat huonot ja virikkeettömät pito-olosuhteet, riittämättömät mahdollisuudet lajityypilliseen käyttäytymiseen sekä yksinäisyys. Muita merkittäviä ongelmia ovat pentutehtailu sekä koirien kovakourainen kohtelu ja koulutus.

– Valitettavan moni kouluttaa yhä koiraansa pelolla ja rankaisemalla. Oikeasta käytöksestä palkitsemalla koira nauttii oppimisesta. Voikin kysyä, haluaako omistaja koiran tottelevan sen takia, että se haluaa vai siksi, että se pelkää.

Tilastotietojen mukaan koirien määrä Suomessa on neljässä vuodessa lisääntynyt 630 000:sta 800 000:een. Ilmiötä selittänee osin se, että yhä useammalla on yhden sijaan kaksi koiraa tai useampi.

– On erinomaista, että yhä useampi ottaa koiralle lajitoverin. Koira on laumaeläin, joka kärsii yksinolosta. Muun muassa eroahdistusta on vähemmän, kun koiralla on lajitoveri seuranaan. Toisaalta koirien kasvava määrä ei ole koirien kannalta pelkästään hyvä asia. Asiantuntemattomia koteja on paljon, mikä näkyy muun muassa koirien eläinsuojeluongelmien määrässä.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.