Maanantai 25.09.2023
Nimipäivät: Kullervo

Tuuli:
 

Joulukuusesta tulee hyvä turo

Loppiaisena on tapana riisua joulukuusi koristeistaan ja kantaa se ulos. Kuusta ei kuitenkaan kannata heittää pois, vaan sen voi kierrättää hyötykäyttöön kalojen hyväksi. Kaikki kalastajat tietävät, että veteen upotetut joulukuuset toimivat erinomaisina kalojen kutualustoina. Kuusia ei veteen voi kuitenkaan upottaa ilman vesialueen omistajan lupaa.

Ahvenen mätinauhoja kuusen oksilla. Kuva: Juha Ojaharju.

Ahvenen mätinauhoja kuusen oksilla. Kuva: Juha Ojaharju.

Kaupunkien ja suurten taajamien rantavedet ovat usein raivattuja, ruopattuja ja rakennettuja. Tällaisissa ympäristöissä on pulaa ahventen ja muiden keväällä kutevien kalojen kutupaikoista, mikä voi merkittävästi rajoittaa kalakantojen kokoa.

Tilannetta voidaan parantaa upottamalla veteen joulukuusia, jotka toimivat erinomaisia kutupaikkoina. Nämä turoiksi kutsutut kutualustat toimivat myös suojapaikkoina vastakuoriutuneille kalanpoikasille, sekä keräävät pieniä vesieliöitä tarjoten näin ravintoa kalojen kasvuun.

On muistettava, että kuusen upottaminen vaatii aina vesialueen omistajan luvan. Niitä ei myöskään tulee upottaa sellaiselle alueelle, jossa ne voivat aiheuttaa haittaa vesiliikenteelle.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.