Lauantai 02.12.2023
Nimipäivät: Anelma, Unelma

Tuuli:
 

Itsenäisyyden juhlavuoden lahja Suomen yläkouluille

Kaikki Suomen yläkoulut saavat juhlavuonna 2017 käyttöönsä maksuttoman materiaalin Sata laulua Suomesta ja suomalaisuudesta. Lahjoittajana on Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiö (ITLA).

Sata laulua Suomesta ja suomalaisuudesta inspiroi yläkoululaisia pohtimaan suomalaisuutta ja juhlimaan kulttuurin keinoin Suomen merkkivuotta oppilaslähtöisesti ja sukupolvirajoja ylittäen.

ITLAn puheenjohtajan, professori Pentti Arajärven mukaan laulut ja niihin liitettävä taiteellinen ja tiedollinen toteutus ovat mainio tapa juhlistaa satavuotista Suomea.

– Kulttuuri – taitaminen, osaaminen, tietäminen, yhteistyö – on tärkein seikka Suomen nostamisessa hyvinvointivaltioksi ja kehittämiseksi edelleen pohjoismaisena kansanvaltaisena yhteiskuntana, Arajärvi toteaa.

Materiaali sisältää 100 laulun sanat ja nuotit sekä niihin liittyvää toimintaa ja tekemistä koulujen oppitunneille ja yhteiseen juhlintaan. Materiaalin laulut on jaettu teemoihin, joita ovat muun muassa Suomalaisena, Sisu, Hyvä Suomi! Mukana on Jussi Chydeniuksen uudelleen säveltämä Aleksis Kiven runo Suomenmaa. Lauluja on kansalliskielillä sekä muilla Suomessa puhutuilla kielillä.

Laulut, niihin liittyvät vinkit sekä laajemmat teematyöskentelyt tarjotaan sähköisinä kaikkien yläkoulun opettajien käyttöön. Sähköinen opettajan materiaali on jo opettajien saatavilla.

Samalla julistetaan kaikille yläkouluille suunnattu kilpailu 100 Laulua Kouluskaba. Tammikuussa starttaava kilpailu kannustaa oppilaita juhlistamaan Suomen itsenäisyyden juhlavuotta luovalla ja yhteisöllisellä tavalla. He voivat yhdistää kykynsä niin ideoinnin, esiintymisen kuin kuvataiteenkin osalta.

Sähköisen materiaalin lisäksi peruskoulun 7–9 luokan oppilaille jaetaan Oppilaan juhlakirjan syksyllä 2017. Kirja on kooste sadasta laulusta.

Laulujen ohella Suomea ja suomalaisuutta valotetaan kaunokirjallisin tekstein ja kuvin. Painetut oppilaan kirjat toimitetaan suoraan kouluille elokuun 2017 aikana. Sähköinen materiaali on jo käytössä aina kesäkuun 2. päivään saakka.

Sata laulua Suomesta ja suomalaisuudesta on osa ITLAn Lapset, nuoret ja perheet satavuotiaassa Suomessa -ohjelmaa ja on mukana myös valtakunnallisessa Suomi 100 -ohjelmassa. Materiaalin tuottaa Edukustannus, joka on Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy:n oppimateriaalien tuotemerkki.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.