Lauantai 23.09.2023
Nimipäivät: Mielikki, Miisa, Minja

Tuuli:
 

Ilkka Hanskin kirjalle kunniamaininta

WWF:n Vuoden luontokirjan tähdiksi nousivat metsän siimeksen limasienet ja pikkuiset jäkäläpilkut, kun professori Helena Ranta valitsi viidestä finalistista voittajaksi Metsän salainen elämä -teoksen. Kirjan on julkaissut Gaudeamus. Kirjan ovat toimittaneet Eeva-Liisa Hallanaro, Saija Kuusela, Aino Juslén ja Terhi Ryttäri. Professori Ilkka Hanskin postuumisti julkaistu Tutkimusmatkoja saarille sai kunniamaininnan.

Akateemikko Ilkka Hanskin kirja on mukana Vuoden luontokirja -finaalissa. Kuva: Saara Tunturi/WWF

Akateemikko Ilkka Hanskin kirja Tutkimusmatkoja saarille palkittiin kunniamaininnalla. Vuoden luntokirjaksi Helena Ranta valitsi Metsän salainen elämä -teoksen. Kuva: Saara Tunturi/WWF

Metsässä käy sellainen kuhina ja kuiske, ettei ihmissilmä tai -korva tiedäkään! Tätä salamyhkäistä elämää voittajateos avaa.

Voittajakirjan valinnut WWF:n hallintoneuvoston jäsen, professori Helena Ranta kuvailee löytäneensä kirjan myötä kiehtovan ja haasteellisen näkökulman luontoon. Kirja löytää pikkuriikkisistäkin metsän lajeista hämmästyttäviä piirteitä.

– Ja kuvittelin tuntevani luonnon hyvin! Toimituskunta on tehnyt rohkean tyylivalinnan, joka toimii. Kirjan laaja kirjoittajajoukko kertoo rikkaasti ja perusteellisesti suomalaisen metsän pikkuotuksista, joista mitättömimmätkin ovat tärkeitä metsäekosysteemin tasapainolle, ja osa luonnon monimuotoisuutta, Ranta perustelee valintaansa.

Professori Ranta toivoo, että uudet ja vanhat luonnonystävät viettäisivät aikaa kirjan parissa. Ranta löysi kirjaa lukiessaan suosikkinsa, jonka haluaa metsässä nähdä.

– Kaikista uusista ja jännittävistä tuttavuuksista toivon joskus näkeväni luonnossa suomenkultiaisen.

 Tekijät haluavat näkymättömän näkyväksi. Kirjan yksiin kansiin koonnut nelikko alkoi itsekin katsella metsäluontoa uusin silmin.

– Näkee sellaista, mitä ei aiemmin huomannutkaan: limasieniä, erilaisia hyönteisiä ja pienenpieniä jäkäläpilkkuja. Toivomme, että kirja päätyy myös niiden käsiin, jotka tekevät metsiä koskevia päätöksiä. Se voi avata uuden ja entistä monipuolisemman näkökulman metsien käyttöön ja suojeluun, toimittajat kuvailevat.

Kirjassa ääneen pääsevät tutkijat, jotka ovat löytäneet Puutteellisesti tunnetut ja uhanalaiset metsälajit -ohjelman aikana lähes 2000 Suomelle uutta eliölajia, joista peräti 500 on tieteelle ennestään tuntemattomia.

– Kun metsien pienoismaailmaa tuntee paremmin, alkaa kirjaimellisesti nähdä metsän puilta. Pienilläkin metsän eliöillä on arvonsa ja merkityksensä. Näitä eliöitä on syytä kunnioittaa ja vaalia nykyistä paremmin. Niin, ilman niitä metsää ei edes olisi”, nelikko kertoo.

Kirjasta ilmenee muun muassa, että metsässä on käynnissä ihmissilmältä piilossa varsinainen saippuaooppera.

– Metsän pienillä eliöillä on laaja suhdeverkosto, jossa autetaan toinen toista, mutta käydään myös veristä kilpailua, toimittajat kertovat.

Kiinnostus luonnonsuojeluun voi herätä myös lukemalla. WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohwederin työ etsiä kaikista kilpailuun osallistuneista luontokirjoista viisi finalistia suojelujohtaja Jari Luukkosen kanssa oli kaikkea muuta kuin helppo. Kilpailuun lähetettiin 22 teosta.

– Tänä vuonna esikarsinnan tekeminen oli erityisen vaikeaa. Joukossa oli monia kirjoja, jotka ansaitsisivat palkinnon. Minua ilahduttaa se, että yhä useammat kustantajat julkaisevat luontokirjoja. Kiinnostus luontoon ja luonnonsuojeluun voi herätä myös lukemalla, ei ainoastaan luonnossa liikkumalla.

Professori Helena Ranta päätti antaa Ilkka Hanskin postuumisti ilmestyneelle kirjalle kunniamaininnan. Tutkimusmatkoja saarille on maailmanlaajuisesti arvostetun ekologin mukaansatempaava kertomus elämäntyöstään. Samalla se on vaikuttava puheenvuoro luonnon monimuotoisuuden vaalimisen puolesta.

– Olen iloinen siitä, että Ilkka Hanskin kirja sai kunniamaininnan. Se on kunnianosoitus Hanskille hänen vaikuttavasta elämänurastaan. Kirja kuvaa paitsi kirjoittajan uteliaisuutta tutkijana, myös luonnon monimuotoisuuden heikkenevää tilaa konkreettisin esimerkein. Uskon, että jokainen joka lukee kirjan, saa palon kantaa oma kortensa kekoon, jotta voisimme turvata hyvän elämän tuleville sukupolville, Rohweder summaa.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.