Tiistai 26.09.2023
Nimipäivät: Kuisma

Tuuli:
 

HYTE-hetkissä edistetään hyvinvointia ja terveyttä pitkin kevättä

HYTE-hetki edistää hyvinvointia ja terveyttä ja tuo toiminnan lähelle, omalle kylälle. HYTE-hetket ja kyläkahvilat toimintaa pilotoitiin onnistuneesti viime vuonna Forssan seudun kylätaloilla. Nyt vapaaehtoiset ovat innostuneet järjestämään kyläkahviloita Hämeenlinnan pitäjissä, Hattulassa ja Lopella. Forssan seudulla käynnistyneet kyläkahvilat jatkavat myös. Yhteensä viidessätoista erilaisessa paikassa on tarjolla hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen hetkiä.

Kyläkahvilat ja HYTE-hetket toimintaa pilotoitiin viime vuonna Forssan seudulla. Forssan seudun sydän yhdistys on saanut uusia jäseniä HYTE-hetkistä. Matkun kylätalolla sydänterveydestä kertomassa Jukka Okslahti. Kuva: Elina Leppänen

Keväällä on tulossa monipuolinen kattaus kyläkahviloita. Hyvinvointia ja terveyttä edistäviä aiheita on laidasta laitaan, kuten Miten pidän huolta muististani, miten syön terveellisesti ja miten liikun? Uniapneasta, sydänterveydestä, nivelrikosta, ikäkuulosta stressin hallintaan ja työhyvinvointiin. Hyvinvointi on myös mielen hyvää oloa ja tähän haluaa panostaa esimerkiksi Kalvola-Seura lukemalla suomen kielen päivänä paikallisen talonpojan Emanuel Kanajärven tekstejä tai Kojon nuorisoseura yhteislauluilla ja linnunpönttöjen rakentamisella. HYTE-hetkiä tarjoaa kevään kokeilussa kymmenen yhdistystä ja viisi yritystä.

Hattula-pirtillä Hattulan keskiaikaisen kirkon vieressä on ensimmäinen kyläkahvila tiistaina 20.3. klo 18-20. Diplomiravintoneuvoja Tuulikki Heikkilä kertoo, mitä syödä pysyäkseen terveenä. Hattula-Seura käynnistää hiljaiselolla ollutta toimintaansa nyt kyläkahviloilla. Tuulikki Heikkilä THRavinnosta on kokemusta HYTE-hetkistä jo syksyltä Forssan seudulta.

“Oli helppo lähteä tällaiseen yhteisjuttuun mukaan,” tuumaa Kaija Salmela Hattula-Seurasta.

Hämeenlinnan pitäjissä Tuuloksessa, Lammilla ja Kalvolassa on kyläkahviloita varten jouduttu etsimään myös tilat: Lammin seurakunta tarjoaa tilat Lammilla Keitaalta 20.3. Terveysräätälin Liiku edes vähän -HYTE-hetkeen, kahvilan järjestää Sydänlammin kyläyhdistys  ja 25.3. Tuuloksen seurakuntatalolla Kanta-Hämeen muistiyhdistyksen pitämään muisti-aiheiseen, Tuulos-Seuran järjestämään kahvilaan. Tuuloksessa on keväämmällä HYTE-hetki työväentalolla hengitysterveydestä kahvittajina silloin työväenyhdistyksen vapaaehtoiset. Iittalassa paikaksi luontui Hyvinvointikeskus Sauvola.

Kyläkahviloiden on tarkoitus toimia myös tapaamishetkinä, missä asukkaat voivat tutustua ja tavata toisiaa.

“Kylätalojen ja asukastupien kaltaisia paikkoja, minne voidaan tuoda palveluja asukkaiden pariin tarvitaan,” miettii kyläasiamies Elina Leppänen.

Yhteistyön taustalla toimivat kummeina Hämeen Kylien Omalta kylältä Hämeessä -hanke ja Hämeen Setlementti ry:n järjestöyhteistyö. Kesäkuussa kokeilu arvioidaan ja mietitään, miten toimintamallia voitaisiin jatkaa, kun taustalla ollut Hämeen Kylien -hanke päättyy.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.