Maanantai 25.03.2019
Nimipäivät: Aija
Lammi
Melkein pilvistä
4°C
Tuuli: 2 m/s P
 

HYTE-hetket ja kyläkahvilat laajenevat Hämeenlinnan seudulle

Hyte-hetki edistää hyvinvointia ja terveyttä ja tuo toiminnan lähelle, omalle kylälle. Nyt haussa kyliä ja hyte-hetkien tarjoajia. Hämeenlinnan seudun startti on maanantaina Hämeenlinnassa Kumppanuustalolla.

Kyläkahvilat ja hyte-hetket toimintaa pilotoitiin viime vuonna Forssan seudulla. Nivelpiirin vapaaehtoiset vetivät hyte-hetken päätteeksi lyhyen jumppahetken Seurantalo Rehtilässä Jokioisilla. Kuva: Hämeen kylät ry./Hämeen Setlementti ry.

Hyte-hetket ja kyläkahvilat toimintaa on pilotoitu onnistuneesti viime vuonna Forssan seudun kylätaloilla. Nyt toimintakokeilua laajennetaan Hämeenlinnan seudulle. Haussa on sekä kylien ja pitäjien yhteistiloja sekä hyvinvointia ja terveyttä edistävien tuokioiden järjestäjiä. Maanantaina 14.1. Hämeenlinnassa Kumppanuustalolla järjestetään esittelytilaisuus ja treffit, jossa yhdistysväen on halutessaan mahdollista sopia ensimmäisten hyte-hetkien ajankohtia.

Forssan seudulla viime vuonna toteutetussa pilotissa kyläkahviloita järjestettiin seitsemällä kylä- tai seurantalolla. Hyte-hetkiä tarjosi viisi yhdistystä ja neljä yrittäjää.  Terveyspuolelta oli mukana mm. sydän-, nivel-, muisti- ja diabetesyhdistysten kokemusasiantuntijoita. Yrittäjiä oli kertomassa mm. terveellisestä ravinnosta, hiuksista ja jaloista. Palautteiden mukaan kaikki, sekä järjestäjät että hyte-hetkiin osallistuneet olivat tyytyväisiä. Kyläkahviloiden välitön tunnelma ja miljööt ihastuttivat. Järjestäjät kiittelivät, kuinka pääsee itse helpommalla, kun on yhteiseen konsepti, johon on helppo osallistua.

“Jokaisella kylällä ja asuinalueella pitäisi olla joku säännöllinen, matalan kynnyksen tapaamishetki ja paikka, missä asukkaat voivat tavata toisiaan,” miettii kyläasiamies Elina Leppänen. “Uudessa maakunnassa tarvitaan kylätalojen ja asukastupien kaltaisia paikkoja, minne voidaan tuoda palveluja ihmisten lähelle, asukkaiden pariin. Nämä HYTE-hetket ovat ensimmäinen ja iso askel tähän. Toivottavasti Hämeenlinnan seudulta innostutaan tästä kokeilusta.”

HYTE-hetket tuovat hyvinvointiin ja terveyteen liittyvää tietoutta asukkaiden lähelle. HYTE-hetket ja kyläkahvilat ovat avoimia ja maksuttomia kaikenikäisille. Niissä on tärkeää myös rento yhdessä oleminen ja tutustuminen.

Kyläyhdistyksen tai vastaavan yhdistyksen vapaaehtoiset järjestävät kyläkahvilan kylätalolla, asukastuvalla tai muussa yhteistilassa. Kulujen kattamiseksi on usein miten vapaaehtoinen kahvimaksu.

HYTE-hetken tarjoaa sosiaali- terveys- tai hyvinvointialan yhdistys, yrittäjä tai asiantuntija.  Hyte-hetki voi olla lyhyt tietoisku keskusteluineen, demonstraatio, minijumppa tms. tai näitä kaikkia. Hyte-hetkessä saa lopuksi markkinoida omaa toimintaansa ja halutessaan myös myydä tuotteita ja palveluja pienimuotoisesti.

Yhteistyön taustalla toimivat kummeina Hämeen Kylät ry. ja Omalta kylältä Hämeessä -hankkeen kyläasiamies ja Hämeen setlementti ry:n Kanta-Hämeen järjestöyhteistyön järjestökoordinaattorit.

Hämeenlinnan seudun HYTE-hetkien startti ma 14.1. klo 17 Hämeenlinnan Kumppanuustalolla, Kirjastokatu 1.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.