Perjantai 05.06.2020
Nimipäivät: Sulevi
Lammi
Pilvistä
10°C
Tuuli: 3 m/s P
 

Hulevesimaksut ihmetyttävät lammilaisia

Huleveden poisjohtaminen ja käsittely eivät enää vesihuoltolakiin tehtyjen muutosten jälkeen kuulu vesihuollon määritelmään, vaan kokonaisvastuu huleveden hallinnasta asemakaava-alueilla tuli kuntien lakisääteiseksi tehtäväksi. Hulevedeksi kutsutaan sadevesiä ja lumien sulamisvesiä, jotka johdetaan pois kaduilta, katoilta ja muilta rakennetuilta pinnoilta. Myös perustusten kuivatusvedet ovat hulevesiä.

Hulevesimaksuja peritään Hämeenlinnassa asemakaava-alueen kiinteistönomistajilta. Haja-asutusalueella maksua ei peritä.

Hämeenlinnan kaupungin hulevesijärjestelmän vaikutusalue on asemakaava-alue. Asemakaava-alueella kokonaisvastuu hulevesien hallinnasta on Hämeenlinnan kaupungilla, ja tästä aiheutuvien kustannusten kattamiseksi kaupunki on alkanut kerätä kiinteistön omistajilta julkisoikeudellista hulevesimaksua. Kaupungin omistuksessa olevien vuokratonttien osalta maksu kerätään vuokralaiselta.

Hulevesimaksulappujen postittamisen jälkeen asiasta on keskusteltu varsin kiivaasti muun muassa sosiaalisessa mediassa. Lammille.fi:n Facebook-sivullekin tuli muutamia kommentteja asiasta. Juha Savolainen kysyy:

“Nyt ymmärrän miksi myös lammi on muuttohävikkinen paikka. Siis oikeasti 40 € hulevesimaksu siitä että sadevesi valuu katolta maahan! Eikö olisi ollut vain helpompi korottaa kiinteistöveroa niin ei tuotakaan nimihirviötä olisi tarvinnut keksiä?”

Hulevesimaksujen keräämisessä on monenlaisia käytäntöjä. Suurista kaupungeista iso osa kerää ne samalla tavalla kuin Hämeenlinnassakin on päätetty tehdä.

“Jotkut kunnat keräävät ne edelleen jätevesimaksujen yhteydessä, heillä ei ole vesiyhtiötä vaan toiminta on yleensä liikelaitoksissa. Joissakin kunnissa toiminta hoidetaan verovaroin. Nämä kunnat ovat yleensä pieniä kuntia, joissa hulevesimaksun tuotto jää pieneksi,” kertoo kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuri.

Kaupunkirakennetoimialan suunnitteluavustaja Henriikka Mäkelä selvittää, että hulevesimaksu on korvamerkittyä rahaa, joka käytetään kokonaan hulevesijärjestelmien ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Tavoitteena on hulevesien kokonaisvaltainen hallinta, jolloin hulevesiä johdetaan paitsi hulevesiviemäreihin, myös viivytetään ja imeytetään niiden muodostumispaikalla sekä johdetaan kosteikkoihin.

“Rahat käytetään alueiden kuivatuksesta johtuviin kustannuksiin sekä pyritään ennaltaehkäisemään hulevesien haittoja. Kaupunki maksaa HS-Vedelle hulevesiviemäriverkoston ylläpitämisestä. Jätevesien hinnanalennus on yhtä suuri kuin kaupungin keräämä hulevesimaksu, mutta sen lisäksi kaupunki perii muita hulevesiin liittyviä maksuja. Sen vuoksi esimerkiksi omakotitalon hulevesimaksu on suurempi kuin huleveden osuus omakotitalon jätevesilaskusta viime vuonna,” Mäkelä toteaa.

HS-Veden laskelman mukaan keskimääräisen omakotitalon, jossa veden kulutus on 180 kuutiota vuodessa, vuotuiset perus- ja käyttömaksut alenivat 26,80 euroa eli noin 3,2 prosenttia. Siispä muita hulevesiin liittyviä kuluja omakotiasujilta peritään 12,20 euroa, sillä omakotitalon hulevesilasku on vuodessa 40 euroa.

Omakotiasujien hulevesimaksut ovat vielä varsin kohtuullisia. Hulevesilasku saattaa teollisuus- tai varastorakennuksen asemakaava-alueella omistaville olla useita satoja euroja. Jos saamasi lasku on mielestäsi hulevesipäätöksen vastainen tai ilmeisen kohtuuton, voit tehdä hulevesimaksusta muistutuksen. Muistutus tehdään kaupunkirakennelautakunnalle. Asemakaava-alueella oleva kiinteistö ei kuitenkaan voi saada vapautusta hulevesimaksusta.

“Hämeenlinnassa hulevesimaksu on päätetty kohdentaa asemakaava-alueilla oleville kiinteistöille valtuuston hyväksymän taksapäätöksen mukaisesti. Sen takia en helposti keksi perustetta, miten asemakaava-alueella oleva kiinteistö voisi välttyä hulevesimaksulta,” sanoo rakennuspäällikkö Esa Ränkman Hämeenlinnan kaupungilta.

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.