Keskiviikko 31.05.2023
Nimipäivät: Helka, Helga
Lammi
Verrattain pilvistä
9°C
Tuuli: 3 m/s W
 

Hoitamattomat haudat kuntoon Lammilla

Hämeenlinnan seurakuntayhtymä ryhtyy tällä viikolla tavoittamaan hautaoikeuden haltijoita, joiden hallinnassa Lammin hautausmaalla olevat haudat ovat jääneet hoitamatta.

Kirkkolain mukaan haudat on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavasti hoidettuina. Haudan hoidosta vastaa hautaoikeuden haltija. Hämeenlinnan seurakuntayhtymä on kartoittanut Lammin hautausmaalta sellaisia hautoja, joiden hoitovelvollisuus on olennaisesti laiminlyöty. Hauta on katsottu hoitamattomaksi esimerkiksi jos sen pinta on hoitamatta, haudalla kasvaa huomattavassa määrin rikkakasveja ja/tai muistomerkki on vinossa, kaatunut tai muuten vaarallinen.

Seurakuntayhtymän tarkoituksena ei ole arvioida sitä, millä tavoin omaiset ovat hautaa hoitaneet, vaan paremminkin onko hoitamatta jäänyt hauta tosiasiallisesti kenenkään hoidossa. Haudan hoitamattomuus voi olla esimerkiksi seurausta siitä, ettei hautaan ole haudattu ketään vuosikymmeniin eikä omaisia enää ole tiedossa tai elossakaan.

Lammin hautausmaan hoitamattomien hautojen kohtaloa selvitetään parhaillaan. Kuva: Lotta Heikkinen, Hämeenlinnan seurakuntayhtymä

Lammin hautausmaan hoitamattomien hautojen kohtaloa selvitetään parhaillaan. Kuva: Lotta Heikkinen, Hämeenlinnan seurakuntayhtymä

– Hyvää tarkoittavilta ihmisiltä tulee silloin tällöin yhteydenottoja, joissa tarjoudutaan vaikkapa puhdistamaan jonkun tunnetun henkilön hautakivi. Näihin pyyntöihin on suhtauduttava varovasti, sillä haudan hoidosta päättää hautaoikeuden haltija eli useimmiten vainajan omaiset, viestintäpäällikkö Mikko Hieta Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta kertoo.

Seurakuntayhtymä julkaisee aluksi tällä viikolla kuulutuksen, jossa hoitamattomille haudoille annetaan kunnostuskehotus. Kuulutuksessa on yksilöity ne haudat, joita kehotus koskee. Hautaoikeuden haltijalle annetaan vuosi aikaa haudan kunnostamiseen hautaoikeuden menettämisen uhalla. Hautaoikeus säilyy, mikäli hautaoikeuden haltija kunnostaa haudan.

Kunnostuskehotus lähetetään hautaoikeuden haltijalle kirjeenä, mikäli osoitetiedot ovat ajantasaiset. Kehotus julkaistaan lisäksi haudalle asetettavalla tiedotteella, mikäli hautaoikeuden haltijasta tai hänen olinpaikastaan ei saada tietoa.

Vuoden kuluttua yhteinen kirkkoneuvosto voi päättää hautaoikeuden menetetyksi niiltä hautaoikeuden haltijoilta, jotka kehotuksesta huolimatta eivät ole kunnostaneet hautaa.

Kun hautaoikeus päättyy, omaisten on siirrettävä hautakivilaitteet pois haudalta tai ne siirtyvät vastikkeetta seurakuntayhtymän haltuun. Seurakuntayhtymän haltuun siirtyneille hautapaikoille voidaan myöhemmin haudata uudelleen, jolloin hautausmaaksi varattu alue riittää kauemmin ilman laajennuksia.

Hämeenlinnan seurakuntayhtymä huolehtii yhdeksästä hautausmaasta. Vastaavia hoitamattomien hautojen kartoituksia on tarkoitus toteuttaa myöhemmin myös muilla hautausmailla.

Hautaustoimi on koko väestöä koskeva yhteiskunnallinen tehtävä, joka on lailla säädetty kirkon hoidettavaksi. Hautaaminen ei siis liity kirkon jäsenyyteen, eikä hautaustoimen menoihin käytetä kirkollisverovaroja. Seurakuntayhtymällä on omat hauta-alueensa muunuskoisille sekä erillinen tunnustukseton alue uskonnottomille.

Valtio maksaa seurakunnille vuosittain korvausta yhteiskunnallisten tehtävien hoitamisesta. Hautaustoimen lisäksi korvaus kohdistuu väestökirjanpitotehtäviin sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja irtaimiston ylläpitoon. Valtionkorvauksen määrä Hämeenlinnassa on noin 19,50 euroa kuntalaista kohti vuodessa. Valtion varoja ei kohdisteta yksittäisten hautojen hoitamiseen, vaan siitä vastaa hautaoikeuden haltija.

Kun hämeenlinnalainen kuolee, seurakuntayhtymä luovuttaa vainajalle hautapaikan 30 vuoden ajaksi. Hautapaikasta peritään maksu hautasijamaksuna jokaisen hautauksen yhteydessä. Hinta riippuu hautasijan koosta. Lisäksi hautaamisesta peritään maksu työn määrän mukaan. Arkkuhautaus on merkittävästi hintavampi kuin tuhkan kätkeminen muistolehtoon.

Hautaamisen jälkeen haudan hoitaminen kuuluu hautaoikeuden haltijan vastuulle. Omaiset voivat hoitaa hautaa itse, mutta haudanhoidon voi myös ostaa seurakuntayhtymältä. Haudanhoitomaksut kerätään tätä tarkoitusta varten perustettuun hautainhoitorahastoon.

Hautojen hoitamisella on merkittävä työllistävä vaikutus. Tänäkin vuonna Hämeenlinnan seurakuntayhtymä palkkaa yli 50 kausityöntekijää. Lisäksi kesätöihin otetaan toistakymmentä alle 18-vuotiasta nuorta. Kesäkukkia istutetaan hautausmaille lähes 30 000.

 

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.