Sunnuntai 28.05.2023
Nimipäivät: Alma
Lammi
Selkeää
6°C
Tuuli: 2 m/s SSW
 

Hirvijahti käyntiin vilkkaana

Lammin riistanhoitoyhdistysten alueella on tänä syksynä käytetty jo 20 myönnetyistä 87 hirviluvasta. Peuralupia Lammin alueelle myönnettiin 56, niistä on käytetty 1,5 keskiviikkoon 18.lokakuuta mennessä. Hauhon–Tuuloksen riistanhoitoyhdistysten alueelle myönnettiin 104 hirvilupaa, ja niistä on käytetty 8,5 samassa ajassa. Myönnetyistä 163:sta peuraluvasta on alueella käytetty 5.

– Ihan kaikki metsästysseurat eivät ole jahtia vielä aloittaneet. Lammin alueella jahtikausi on aloitettu hieman keskimääräistä vilkkaampana ja Hauho–Tuuloksen alueella tavanomaiseen tapaan, kertoo Marko Muuttola Etelä-Hämeen Riistakeskuksesta.

Lammin riistanhoitoyhdistysten alueella on käytetty jo 20 hirvilupaa. Kuva: Marko Muuttola

Lammin riistanhoitoyhdistysten alueella on käytetty jo 20 hirvilupaa. Kuva: Marko Muuttola

Hirviä ja peuroja on Etelä-Hämeen metsissä entistä enemmän, minkä vuoksi lupia myönnettiin tälle jahtikaudelle normaalia enemmän. Hirven osalta kannan tiheydelle asetettu tavoite on ylittynyt jonkin verran, mutta valkohäntäpeurakanta on jatkanut tasaisesti kasvuaan jo muutaman vuoden ajan.

Suomen riistakeskuksen Etelä-Hämeen toimialueelle myönnettiin yhteensä 1557 hirven ja 6000 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Viime vuoden luku oli hirven osalta 1118, valkohäntäpeuran pyyntilupia oli 4314.

Hirven pyyntilupia on siis 439 viimevuotista enemmän, valkohäntäpeuran pyyntilupia peräti 1686 enemmän kuin vuosi sitten. Valkohäntäpeurakanta painottuu hyvin vahvasti toimialueen länsiosaan, jossa myös metsästyksen tehostamisen tarve on suurin. Riistakeskuksessa toivottiinkin, että jahti aloitettaisiin ajoissa nimenomaan kolariherkillä seuduilla.

Etelä-Hämeen alueellisen riistaneuvoston asettaman tavoitteen mukaan Etelä-Hämeen keskeisillä hirvitalousalueilla pyritään hirvikannan talvitiheyteen 2,5–3,0 yksilöä tuhatta maahehtaaria kohti. Hirven metsästys päättyy vuodenvaihteessa ja valkohäntäpeuran metsästys ensi tammikuun lopussa.

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.