Maanantai 20.05.2019
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli
Lammi
Melkein pilvistä
21°C
Tuuli: 2 m/s P
 

Hirvenmetsästys alkaa huomenna

Hirven varsinainen metsästysaika alkaa lokakuun toisena lauantaina. Lapissa sekä Kuusamossa ja Taivalkoskella alkaa tuolloin metsästyskauden toinen jakso hirvien kiimarauhoituksen jälkeen. Muualla maassa vahtimismetsästyksen lisäksi koira- ja ajometsästys tulevat sallituiksi. Pyyntilupia on monin paikoin käytettävissä viime vuotta enemmän.

Hirven metsästyskausi alkaa huomenna. Kuva: Marko Muuttola

Sekä hirven että etenkin valkohäntäpeuran pyyntilupamäärät nousivat edelliseen vuoteen nähden. Syksyn ja talven jahdeissa on käytössä 54 653 hirven pyyntilupaa ja 44 300 valkohäntäpeuran pyyntilupaa.  Yhdellä pyyntiluvalla saa pääsääntöisesti kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa.

Hirvieläinten metsästysaikoja jatkettiin kauden loppupäästä. Hirveä saa nyt metsästää ilman koiraa tammikuun alusta 15. päivään tammikuuta saakka. Vastaavasti valkohäntäpeuraa saa metsästää ilman koiraa helmikuun alusta 15. päivään helmikuuta saakka.

Luonnonvarakeskuksen tuottamien arvioiden mukaan hirvikannan kasvu pysähtyi viime kauden metsästyksellä. Hirvikanta on kuitenkin edelleen osalla alueista tavoitetasoa tiheämpi.  Hirvitalousalueille asetetut tavoitteet tähtäävät koko maassa 68 000–85 000 yksilön talvikantaan. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan hirvikanta oli viime metsästyskauden jälkeen 76 500–101 000 hirveä. Syksyn metsästyksellä tähdätään hirvikannan saamiseen tavoitellulle tasolle.

Saalistiedot ajantasaisesti Oma riistaan. Metsästysseuroja ja -seurueita suositellaan kirjaamaan tiedot kaadetuista eläimistä sekä metsästyksen yhteydessä tehdyistä hirvihavainnoista mahdollisimman ajantasaisesti sähköiseen Oma riista -palveluun. Näin hirvisaaliin ja -havaintojen kertymistä oman metsästysalueen ympäristössä voidaan seurata ja käyttää kertyvää tietoa metsästyksen suunnittelussa hyödyksi.

Aluetason tilannetietoa hirvenmetsästyksen etenemisestä voi seurata kaikille avoimesta www.riistahavainnot.fi -palvelusta.

Valkohäntäpeurojen metsästys vahtimalla alkoi syyskuun alussa. Lokakuun 9. päivään mennessä ilmoitettu peurasaalis on kaikkiaan 6 800 yksilöä. Eniten peuroja on kaadettu Varsinais-Suomessa. Alkukauden peurasaalis koko maassa on noin 2 700 yksilöä suurempi kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla. Saalis on suositellun mukaisesti naarasvoittoinen.

Valkohäntäpeuraa on saanut metsästää vahtimalla jo syyskuun alusta.

Valkohäntäpeurakanta ja -saalis painottuvat Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Etelä-Hämeen, Satakunnan ja Pohjois-Hämeen riistakeskusalueille. Tavoitteena on pienentää runsastunutta kantaa tehostetulla metsästyksellä. Etenkin alkukauden saaliin lisäämisen arvioidaan vähentävän peurakolareita, joita sattuu yleensä eniten loka-marraskuussa.

Valkohäntäpeura on lounaisen Suomen tärkein riistaeläin. Kuluvalla metsästyskaudella koko maassa tavoitellaan yli 55 000 yksilön kokonaissaalista.

Muut metsästystavat, kuten koirien käyttö ja eläinten ajaminen tulivat sallituiksi syyskuun viimeisestä lauantaista alkaen. Metsästysaika jatkuu ensimmäistä kertaa helmikuun puoleenväliin saakka, joskin koiran käyttäminen on kiellettyä tammikuun lopun jälkeen. Metsästysajan pidentämisellä tavoitellaan lisäystä saalismäärään.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.