Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Hauhon viisirunkoinen metsälehmus on rauhoittu luonnonmuistomerkkinä

Mauri ja Raija Koivisto anoivat ison, viisirunkoisen metsälehmuksen rauhoittamista luonnonmuistomerkkinä 10.11.2017. Puu sijaitsee Hauhon Kalailassa, Tuulimäki-nimisen tilan pihapiirissä. Ympäristöasiantuntija Heli Jutila teki päätöksen luonnonmuistomerkin rauhoittamisesta 13.11.2017.

Kalailan viisirunkoinen metsälehmus on Suomen suurinten haaroittuneiden joukossa, mahdollisesti suurin. Kuva: Heli Jutila

Kalailan viisirunkoinen metsälehmus on Suomen suurinten haaroittuneiden joukossa, mahdollisesti suurin. Kuva: Heli Jutila

Metsälehmus (Tilia cordata) on viisirunkoinen ja n. 27,5 m korkea. Runkojen ympärysmitat mitattuna 130 cm eli rinnan korkeudelta ovat 145 cm, 178 cm, 143 cm, 134 cm ja 123 cm eli yhteensä 723 cm. Rinnan korkeudelta (1,3 m) 10.11.2017 mitattu kokonaisympärysmitta oli 519 cm. Latvuksen halkaisija on n. 15 m. Kalailan viisirunkoinen metsälehmus on Suomen suurinten haaroittuneiden joukossa, mahdollisesti suurin.

Puu on terve ja voimakaskasvuinen. Ikää sillä on arviolta n. 80–100 vuotta. Haarat ovat melko tasavahvoja ja kaksi hieman lyhempiä. Lähimaastosta löytyy metsälehmusten siementaimia, nuoria metsälehmuksia ja isompiakin puita. Pihan kasvistoon kuuluvat mm. sini- ja valkovuokko sekä puna-ailakki. Pihalla on monimuotoinen linnusto, johon kuuluvat mm. lehtopöllö, palokärki, käpytikka, harmaapäätikka ja pikkutikka sekä tali-, sini-, hömö- ja kuusitiaiset.

Hakijat perustelevat hakemustaan seuraavasti: ”Puu sopii luonnonmuistomerkiksi harvinaisen kokonsa ja kasvutapansa vuoksi. Lisäksi metsälehmus lajina on ollut Hauholla tärkeä taloudellisesti. Merkintöjä niinen käytöstä maksuvälineenä on asiakirjoissa jo 1450-luvulta (Hauhon, Luopioisten, Tuuloksen Historia s. 784–785. Hämeen Sanomat Oy 1985). Tilalla kasvaa myös muita suuria metsälehmuksia ja runsaasti hyväkasvuisia, nuoria metsälehmuksia.” Omistajat haluavat juhlistaa Suomi 100 -vuotta rauhoittamalla luonnonmuistomerkin.

Rauhoitetun luonnonmuistomerkin vahingoittaminen tai turmeleminen on kielletty. Maanomistaja huolehtii luonnonmuistomerkin merkitsemisestä maastoon ympäristöasiantuntijan toimittamien ohjeiden mukaan.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.