Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Hämeenlinnalla alijäämää lähes 5 M€

Hämeenlinnan vuoden 2016 tilinpäätös on noin 3,5 miljoonaa euroa miinuksella.  Taseessa on aikaisempien tilikausien alijäämiä lähes 1,4 euroa. Tilikauden lopussa kertynyt alijäämä on yhteensä 4,8 euroa.

Kuntalain mukaan kaupungin tulee vuoden 2020 loppuun mennessä kattaa nyt taseeseen muodostuneet alijäämät. Tämä edellyttää tulojen kasvattamisen ja menojen leikkaamisen suhteen määrätietoisia toimenpiteitä.

– Selvää on, että talous ei tasapainotu vain toisella edellä mainituista elementeistä, kirjoittaa kaupunginjohtaja Timo Kenakkala kaupunginjohtajan katsauksessaan. Hän toteaa, että kulunut vuosi 2016 oli Hämeenlinnan kaupungin toiminnan ja talouden kannalta myös kaksijakoinen.

– Kulujen ja toimintakatteen osalta päästiin vertailukelpoisesti hyvin lähelle budjettitavoitteita. Myös kulujen kasvu oli maltillisempaa kuin useina aiempina vuosina vuotta 2015 lukuun ottamatta. Tulokehityksen osalta vuosi 2016 oli kuitenkin negatiivinen. Vuoden 2016 verotilityksiin vaikuttaa kaupunkilaisten vuoden 2015 tulokehitys. Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi kaupunkilaisten ansaitsema palkkatulo laski vuonna 2015 edellisestä vuodesta 0,8%.

Tavoite väkiluvun kasvusta ei viime vuonna toteutunut. Ilman maahanmuuttoa väkiluku olisi laskenut jo vuonna 2015. Vuonna 2016 väkiluku laski 161 henkilöllä ollen vuoden lopussa 67 850.

Kaupungin kehittämisessä kerrostalorakentaminen keskustassa, Asemanrannan kaavan hyväksyminen sekä ydinkeskustan ykköskorttelin aiesopimus ovat viime vuoden valopilkkuja. Tärkeä valopilkku oli myös Kantolan tapahtumapuistoon 30 000 ihmistä tuonut Iron Maiden.

– Vuonna 2016 jatkettiin edelleen talouden tasapainotustoimia. Kaupungin toteutunut toimintakate alitti budjetin 0,7 milj. eurolla. Tätä voidaan pitää lähihistorian valossa hyvänä saavutuksena. Vaikka toimintakatetavoite saavutettiin, kulujen kasvu on kuitenkin edelleen saatava pidettyä kurissa varsinkin kun se suhteutetaan kaupungin tulojen kehitykseen. Toimintakate kasvoi vuoden 2015 toteutumaan verrattuna 1,4 %, Kenakkala kirjoittaa.

Tilikauden taloudellisia onnistumisia toimintakatetavoitteen saavuttamisen lisäksi olivat lähinnä valtionosuuksien ja rahoituksen nettotuloksen ylitys budjettiin nähden sekä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin pysyminen oman taloutensa tasapainottamisohjelman mukaisessa tulosvauhdissa.

– Verotulojen heikentymisen ohella huolta aiheuttaa etenkin lainamäärän kova kasvuvauhti nyt ja todennäköisesti lähitulevaisuudessa. Operatiivisesti kaupungin käyttötalouden tasapainon saavuttaminen nykyisellä tuloverotasolla on vaikeaa varsinkin jos palvelutarve kasvaa ja palveluiden laatutaso pidetään korkealla, Kenakkala kirjoittaa.

Merkittävä ponnistus kaupungilla oli myös Uusi Hämeenlinna -työ. Kaupunginvaltuusto päätti syksyllä 2016 Uuden Hämeenlinnan visiosta, strategisista tavoitteista, perusrakenteesta ja niistä periaatteista millä Uusi Hämeenlinna rakennetaan. Uusi toimintamalli ja rakenne otetaan käyttöön 1.6.2017 alkaen.

– Syksyllä 2016 aloitettiin toimenpiteet ja käynnistettiin asiaan kuuluvat YT-neuvottelut. Linjaus oli, että ketään ei irtisanota ja siltä pohjalta Uutta Hämeenlinna lähdettiin rakentamaan ja työ jatkuu edelleen.

Kenakkalan mukaan vuosi 2016 jää muistiin työntäyteisenä ja vaativana.

– Toimintaympäristö oli monimutkainen, epävarma ja osin ennustamaton. Tästä johtuen normaalien tehtävien ohessa tapahtunut tulevaisuuden rakentaminen haastoi koko organisaation ja luottamuselinten toimintaa ennennäkemättömällä tavalla.

Lammille.fi

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.