Lauantai 09.12.2023
Nimipäivät: Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli

Tuuli:
 

Hahkialan Kartanon aktiivinen luonnonhoitotyö palkittiin

Sinnikäs ja pitkäaikainen työ luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi ja kestävän riistanhoidon jatkuva kehittäminen on huomioitu arvostetulla eurooppalaisella maanomistajien liiton ELO:n myöntämällä palkinnolla.

Wildlife Estates -status myönnettiin Hahkialan Kartanolle joulukuussa 2017. Nykyisen isännän Karl Fazerin arvomaailma perustuu luonnonmukaisuuden ja kestävän riistanhoitotyön edistämiseen. Vuoden 2001 omistajavaihdoksen jälkeen kartanon ja tiluksien kehittämisen ydinajatuksena onkin ollut luonnollisuus, ekologisuus ja paikallisuus. Käytännössä se tarkoittaa periksi antamatonta työtä tilan palauttamiseksi monella tapaa sen alkuperäiseen ja luonnonvaraiseen asuunsa.

Hahkialan Kartanon päärakennus valmistui 100 vuotta sitten. Kuva: Hahkialan Kartano

Luonnon monimuotoisuutta suojellaan Hahkialan kartanolla monin tavoin. Sen vuoksi kartanolle on myönnetty arvostettu Wildlife Estates -tunnustus. Kuva: Hahkialan Kartano

– Meille WE-tunnuksen saaminen on merkki siitä, että teemme jotain oikein. Luonnon monimuotoisuus on minulle tärkeä asia ja se on aina ollut mielessä. Myös 80-luvulla, kun opiskelin maatalousteknikoksi ja minun kysymykseni ja ehdotukseni maatalouden kehittämiseksi oli johtaa siihen että minut erotettiin koulusta. Silloin riistalla ei ollut arvoa eikä metsässä monimuotoisuus ollut millään tavalla tervetullutta, puhumattakaan peltojen käytöstä. Onneksi maailma ja arvot muuttuvat ajan myötä. Vielä Hahkialassa on kehitettävää ja parannettavaa – teemme sitä työtä joka päivä askel askeleelta, sanoo Karl Fazer.

Tilalla oma riistanhoitaja – tulevaisuudessa myös opastettuja luontoelämyksiä asiakkaille

Maatalouden näkökulmasta kartanon mailla viljellään aina hyvien käytäntöjen mukaan. WE-statuksen saamiseen on vaikuttanut muun muassa se, että sängen pituus optimoidaan, eli pyritään aina mahdollisimman pitkään sänkeen. Niitot aloitetaan keskeltä, jolloin riistalla on mahdollisuus paeta. Riistalle jätetään myös suojakaistoja ja sen lisäksi kokonaisia riistapeltoja. Kasvukaudella järvien ympäröimiä rantaruohikkoja hoitaa lauma Highlander-karjaa. Rantojen monimuotoisuus lisää muun muassa hyönteisten määrää, joka puolestaan tukee pesintöjen onnistumisia. Työtä jatketaan vireästi ja nyt suunnitteilla on muun muassa lisää kosteikkoja.

– Tavoitteenamme on rakentaa iso kosteikko kartanon lähelle, jolloin se tuo iloa myös kokousvieraillemme ja tietenkin lisää huimasti lintujen pesimäpaikkoja alueella, sanoo riista- ja kiinteistöpäällikkö Tero Niemi.

– Kosteikon tarkoitus on myös toimia lasketusaltaana noin 800 hehtaarin valuma-alueelle. Otamme myös huomioon riistan tarpeet metsänhakkuuta ja harvennusta suunnitellessamme. Emme esimerkiksi tee metsätöitä pesintäaikaan ja jätämme riistalle suojavyöhykkeitä hakkuussa, Niemi jatkaa.

Aitoja asioita arvostaville 

Palvelukonseptin perustana on tarjota ryhmäasiakkaille monipuolisia majoitustiloja, upeita makuelämyksiä sekä tulevaisuudessa entistä enemmän myös opastettuja luontoelämyksiä. Näkemisen arvoinen on myös puutarha-arkkitehti Paul Olssonin suunnittelema suuri barokkipuutarha, joka on kunnostettu entiseen loistoonsa.

Ekologinen ajattelu kantaa kartanon keittiöön saakka. Raaka-aineiden puhtauden varmistaa lähituottajien sekä paikallisen kalastajan, marjastajien ja sienestäjien verkosto sekä kartanon omat yrtti- ja omenatarhat. Riistaruuistaan tunnettu tilausravintola käyttää annoksissaan vain vapaana kasvanutta riistaa.

Hahkialan Kartanon sekä siihen liittyvän koko palvelukonseptin nykytoiminta rakentuu luonnonmukaisten asioiden ja käytäntöjen ympärille. Tiluksilla on lämmitys ja ilmanvaihto vaihdettu ekologisempaan ja kartanon mailla tuotetaan kahdessa omassa hakelämpökeskuksessa osittain omista metsistä hankittua lämpöä. Raikasta ilmaa tuotetaan kokoustiloihin Kirrisen järven kirkkaalla lähdevedellä. Tiluksille on rakennettu myös kaksi omaa jätevedenpuhdistamoa.

Hahkialassa kokous- tai muut ryhmävieraat voivat rauhassa huumaantua metsän hiljaisuudesta, nauttia järvien kirkasvetisyydestä, kartanon puutarhan kauneudesta sekä aidon hämäläisestä maisemasta kaikkine luonnonantimineen.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.