Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Evo on yksi Suomi 100 luontohelmistä

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna juhlitaan, koetaan, opitaan tuntemaan ja varjellaan Suomen ainutlaatuista luontoa sadalla luontohelmellä ympäri maan. Suomen luonnonsuojeluliitto on tänä vuonna kerännyt ympäri maata suomalaisilta ehdotuksia maamme ainutlaatuisiksi luontokohteiksi, jotka haluamme säilyttää seuraaville sukupolville tuleviksi vuosisadoiksi. Suomen sata luontohelmeä nimetään tänään. Joukossa ovat esimerkiksi Espoon keskuspuisto, Sodankylän Viiankiaapa, Purunpää Varsinais-Suomessa sekä Hämeenlinnan Evo ja monia muita.

Evolla kalastetaan maakunnallisesti arvokkaassa maisemassa. Kuva: Susanna Mattila

Evolla kalastetaan maakunnallisesti arvokkaassa maisemassa. Evo on myös yksi Suomen luonnonsuojeluliiton Suomi 100 -luontohelmistä. Kuva: Susanna Mattila

– Suomalaisilla on aina ollut ainutlaatuinen suhde maamme luontoon, karuimmista tuntureistamme eristäytyneisiin ulkosaariin ja idän sankkoihin korpimetsiin. Suomalainen luonto on myös maamme valttikortti maailmalla. Luonnonsuojeluliitto haluaakin inspiroida suomalaisia löytämään luontohelmet, juhlimaan niitä ja varjelemaan samalla omaa luontosuhdettaan, kertoo Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Päivi Lundvall.

Iso osa valituista luontohelmistä on suomalaisille tuntemattomia uusia elämyksiä. Helmien joukossa on myös tuttuja luontokohteita, mutta niiden olemassaoloa ja luonnontilaa uhkaa muutos. Suomessa on vielä runsaasti hienoja kohteita niin retkeilyyn kuin luontomatkailuunkin. Nämä luontokohteet ja niiden tarjoamat mahdollisuudet luonnontilaisina halutaan säilyttää myös tuleville sukupolville.

Sadassa luontohelmessä järjestetään retkien lisäksi erilaisia tapahtumia yli 100 vuoden takaisten taiteilijoiden hengessä.

– Suomalainen on yhä kiinnostuneempi luonnosta, liikkuu enemmän luonnossa ja hakee sieltä myös terveyttä. Isänmaamme kasvoja ikuistaneet Werner Holmberg, Akseli Gallen-Kallela ja muut maalasivat suomalaisen maiseman mieliin, I.K. Inha sen kertoi ja valokuvasi ja Sibelius sävelsi. Sadassa luontohelmessä jokainen löytää oman maisemansa ja saa mahdollisuuden auttaa sen säilymiseen, sanoo Luonnonsuojeluliiton 100 luontohelmeä -hankkeen koordinaattori Heikki Susiluoma.

Tapahtumien tavoitteena on vahvistaa suomalaisten luontosuhdetta ja kannustaa heitä varjelemaan luontoa. Tapahtumia ja kohteita tullaan esittelemään sekä kansalaisia innostamaan helmikohteilla retkeilyyn tammikuun 2017 aikana valmistuvalla omalla 100luontohelmea.fi -sivustolla. Luontohelmet heräävät eloon erityisesti Suomen luonnon päivinä, joita vuonna 2017 järjestetään yhteensä neljä: 4.2., 20.5., 17.6. ja 26.8.

Luonnonsuojeluliiton sivuilla maakunnittain kuvatut helmet ja helmiksi ehdotetut noin 160 kohdetta ovat aktiivisten toimijoiden ehdottamia. Ehdotuksia kerättiin vuoden 2016 aikana.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.