Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 

Epävarmuus omasta taloudesta estää säästämisen

Suomalaiset eivät ole kiinnostuneita sijoittamisesta tai säästämisestä, kertoo Säästöpankkiryhmän teettämä valtakunnallinen Säästämisbarometri 2017. Vaikka oman talouden tulevaisuus nähdään aiempaa valoisampana, suuri osa kokee säästämisen suurimmaksi esteeksi heikon henkilökohtaisen taloudellisen tilanteen. Samalla kuitenkin 68 prosenttia säästämisen tai sijoittamisen aloittaneista on tyytyväisiä päätökseensä.

Säästäminen ei joko kiinnosta, tai siihen ei ole taloudellisia mahdollisuuksia.

Säästäminen ei joko kiinnosta, tai siihen ei ole taloudellisia mahdollisuuksia.

Säästöpankkien teettämä valtakunnallinen Säästämisbarometri 2017 maalaa karun kuvan suomalaisten suhtautumisesta sijoittamisen ja säästämisen eri muotoihin: ei kiinnosta. Kaikkein tutuimpienkaan muotojen kohdalla kiinnostus ei päätä huimaa: omistusasunnosta sijoitusmuotona on kiinnostunut vain 38 prosenttia vastaajista ja perinteisestä säästötilistä 35 prosenttia. Osakesijoittamisesta kiinnostuneita on puolestaan vain 21 prosenttia.

Vähäinen kiinnostus sijoittamiseen ja säästämiseen näkyy myös siihen käytettävistä summista. 70 prosenttia vastaajista säästää tai sijoittaa alle 100 euroa kuukaudessa. Tässä ovat mukana 18 prosenttia vastaajista, jotka eivät säästä lainkaan. Säästämisen tai sijoittamisen aloittaneiden kohdalla tunteet ovat kuitenkin selkeät: 68 prosenttia on melko tai erittäin tyytyväisiä päätökseensä.
Barometrin tulokset kertovat siitä, että meidän pitää parantaa entisestään tapaamme puhua asiakkaille säästämisestä ja sijoittamisesta niin kiinnostavalla tavalla, että se saa heidät innostumaan asiasta.

– Kyllä tässä on pankilla peiliin katsomisen paikka, sillä meidän tulee olla aktiivisia ja kyetä herättämään asiakkaan kiinnostus säästämistä ja sijoittamista kohtaan. Meidän tehtävämme on lisätä asiakkaan ymmärrystä hänelle sopivista erilaisista sijoittamisen vaihtoehdoista ja tukea häntä päätöksenteossa. Säästäminen on ihan jokaisen juttu, sanoo Lammin Säästöpankin toimitusjohtaja Lauri Kalpala.

Uutiset talouden kohentumisesta heijastuvat myös Säästämisbarometrin tuloksiin: kun vuonna 2014 24 prosenttia vastaajista uskoi taloutensa kohentuvan seuraavan 12 kuukauden aikana, vuonna 2017 osuus oli kasvanut 37 prosenttiin.

Positiivisista talousuutisista ja kasvaneista odotuksista huolimatta vastaajat kokivat suurimpien säästämisen esteiden olevan omaan taloudelliseen tilanteeseen liittyvät seikat. Niistä vastaajista, jotka eivät ole säästäneet eivätkä aikoneet aloittaa, puolet kertoi syyksi pienet tulot.

Osittain haluttomuus sijoittamista ja säästämistä kohtaan voi johtua myös eri sijoitus- ja säästämismuotojen vähäisestä tunnettuudesta. Monet tuntevat säästötilin ja omistusasunnon, mutta esimerkiksi pörssiosakkeiden kohdalla 60 prosenttia vastaajista kertoi tuntevansa sijoitusmuodon vain vähän tai ei lainkaan.

– Haluamme auttaa ihmisiä ymmärtämään talousasioita. Yhdessä voimme myös hälventää pelkoja ja ennakkoluuloja, joita sijoittamiseen ja säästämiseen liittyy. Avoimesta keskustelusta lähtee parempi ymmärrys, korostaa Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala.

Säästöpankin teettämä Säästämisbarometri toteutettiin syyskuussa 2017 internet-haastatteluina. Haastatteluihin osallistui 1599 18-69 -vuotiasta vastaajaa ympäri Suomen.

 

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.