Tiistai 05.12.2023
Nimipäivät: Selma

Tuuli:
 

Elävää seurakuntaelämää voi olla ilman hallinnollista itsenäisyyttäkin

Tampereen hiippakunta toteaa tiedotteessaan, että Tuuloksessa on elävää, vireää ja omaleimaista seurakuntaelämää. Seurakunnan talous on kuitenkin pitkään ollut tiukka, eikä tilanne enää voi jatkua. Suoriutuakseen perustehtävistään Tuuloksen seurakunta on jo pitkään joutunut turvautumaan toisten tuottamiin palveluihin, mutta talouden kiristyessä muiden seurakuntien mahdollisuudet tarjota apuaan ovat ehtymässä.

Tuomiokapitulin näkemyksen mukaan Tuuloksen seurakunta ei täytä kirkkolain ja -järjestyksen mukaisia itsenäisen seurakunnan kriteerejä, eikä seurakunta enää selviydy itsenäisenä hallinnollisena yksikkönä.

Hiippakunnan tiedotteessa painotetaan, että elävä ja hyvä seurakuntaelämä ei toteutuakseen tarvitse itsenäistä hallinnollista asemaa. Tuuloksen seurakunnan toiminta ja palvelut toteutuvat ja jatkuvat parhaiten osana suurempaa hallinnollista rakennetta. Työntekijöiden ja seurakuntalaisten työtä vapautuu näin hallinnosta yhteisöllisyyden rakentamiseen ja seurakuntaelämän vahvistamiseen.

Tarkoituksenmukaisin ratkaisu hiippakunnan mukaan Tuuloksen paikallisen seurakuntaelämän turvaamiseksi on seurakunnan liittäminen osaksi Lammin seurakuntaa.

Tampereen tuomiokapituli tekee aloitteen Tuuloksen seurakunnan liittämisestä Lammin seurakuntaan vuoden 2019 alusta. Tämä tarkoittaisi myös Hämeenlinnan seurakuntayhtymän sisäisen seurakuntajaon muuttamista.

Kirkkolain mukaan aloitteen seurakuntajaon muuttamiseksi voi tehdä seurakunnan kirkkovaltuusto tai kunkin seurakunnan seurakuntaneuvosto sekä tuomiokapituli tai piispa. Edelleen kirkkojärjestyksen mukaan tuomiokapituli voi määrätä yhden tai useamman selvitysmiehen selvittämään aloitteessa tarkoitettua seurakuntajaon muutosta ja tekemään siitä ehdotuksen.

Tuomiokapituli on asettanut Forssan seurakunnan kirkkoherran, lääninrovasti Esa Löytömäen selvitysmieheksi Tuuloksen asiassa. Selvitysmies antaa ehdotuksensa tuomiokapitulille, Hämeenlinnan seurakuntayhtymän seurakuntaneuvostoille ja yhteiselle kirkkovaltuustolle 31.3.2018 mennessä.

 

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.