Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 

Eläkeikäiset enemmistönä valinnanvapauden käyttäjissä

Lammin-Tuuloksen alueella joka viides asukas on vaihtanut palveluntuottajaa Hämeenlinnan valinnnanvapauskokeilussa.  Lammin-Tuuloksen alueen väestöstä on siis 20 prosenttia yksityisen palveluntuottajan hoidossa.

Lääkäri Juho Nummenmaa esittäytyi lammilaisten eläkejärjestöjen tilaisuudessa, jossa terveysjohtaja Veli-Pekka Rautava vastaili yleisön kysymyksiin valinnanvapauskokeilusta. Kuva: Susanna Mattila

Lääkäri Juho Nummenmaa esittäytyi syksyllä 2016 lammilaisten eläkejärjestöjen tilaisuudessa, jossa terveysjohtaja Veli-Pekka Rautava vastaili yleisön kysymyksiin valinnanvapauskokeilusta. Kuva: Susanna Mattila

Valtaosa valinnan tehneistä on siirtynyt paikallisille tuottajille, Linnan Klinikan Tuulosen toimipisteeseen ja Juho Nummenmaalle Mainiemen vastaanotoille.  Molemmat palveluntuottajat näkevät tämän heijastavan sitä että ihmisille on tärkeää saada itse päättää kenen hoidossa he ovat.

– Asia on merkittävä, se selvästi mietityttää ihmisiä, siinä keskustellaan ja verrataan kokemuksia, sanoo Juho Nummenmaa.

Kokeneet, sekä tutut lääkärit ja hoitajat ovat keskeinen syy palveluiden saatavuuden lisäksi asiakkaan valitessa yksityisen palveluntuottajan.

– Meillä ei ole potilaita, vaan asiakkaita, ja tämä palvelukulttuuri näkyy korkeana asiakastyytyväisyytenä, hyvän hoidon lisäksi, kertoo Tiina Halinen.

Tiina Halinen pitelee postin tuomaa laatusertifikaattia. Virallisesti sertifikaatti luovutetaan ensi viikon torstaina. Kuva: Susanna Mattila

Tiina Halinen pitelee laatusertifikaattia, joka myönnettiin Linnan Klinikalle vuodenvaihteessa. Kuva: Susanna Mattila

Linnan Klinikan toimitusjohtaja Tiina Halinen iloitsee siitä että valinnanvapauskokeiluissa keskiössä on aidosti palveluja tarvitsevat ihmiset ja heidän tarpeensa. Juho Nummenmaa taas muistelee muutaman vuoden takaista keskusteluaan, jossa ihmisten vapautta valita lääkärinsä pidettiin vielä utopiana jonka toteutuminen veisi pitkän aikaa.

– Nyt eletään tätä todellisuutta. Vielä niin että saamme olla hakemassa niitä toimintatapoja joilla valinnanvapaus sitten toteutetaan laajemminkin.

Lammin-Tuuloksen alueella vaihtajia näyttää olevan enemmän eläkeikäisissä. Molemmille palveluntuottajille on syntynyt sellainen käsitys, että alueellamme valinnanvapautta käyttävät oikeastaan enemmän ikääntyneet ja monisairaat kuin hyvätuloiset tai työikäiset perusterveet kuntalaiset.

Kummallakin palveluntuottajalla hoitajalle ja lääkärille pääsee nopeasti, yleensä samana tai viimeistään seuraavana päivänä.

– Ei meillä vielä ole täyttä, tilaa on uusillekin valitsijoille, vakuuttavat niin Halinen kuin Nummenmaakin yhdestä suusta.

 

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.