Sunnuntai 24.09.2023
Nimipäivät: Alvar, Auno

Tuuli:
 

Asuntokauppa on piristymään päin

Suomen käytettyjen välitettyjen asuntojen kauppakertymä oli tammi-lokakuussa 2,2 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan uusien asuntojen kauppamäärä kasvoi  tammi-lokakuussa käytettyjä asuntoja suhteessa selvästi vahvemmin eli reilut 28 prosenttia edellisvuoden vastaavaa aikaa enemmän, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL.

Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppa kasvoi 1,7 prosenttia myös lokakuussa viime vuoteen nähden. Käytettyjen rivitaloasuntojen ja omakotitalojen kauppa sen sijaan otti lokakuussa joitakin prosentteja takapakkia edellisvuoteen nähden.

Tammi-lokakuussa 2016 käytettyjen asuntojen toteutunut kauppamäärä oli noin 2,2  prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Kasvussa olivat kerrostalot noin 3,6 prosentin ja rivitalot reilun 2 prosentin kasvulla edellisvuoteen verrattuna. Sen sijaan käytettyjen omakotitalojen kauppa on pudonnut tammi-lokakuussa vajaalla prosentilla vuodentakaiseen verrattuna.

Parin vuoden hiljaiselon jälkeen asuntokauppa on tänä vuonna osoittanut piristymisen merkkejä, kertoo Kirsi Suominen. Kuva: Susanna Mattila

Parin vuoden hiljaiselon jälkeen asuntokauppa on tänä vuonna osoittanut piristymisen merkkejä, kertoo Kirsi Suominen. Kuva: Susanna Mattila

Lammilainen yrittäjä, LKV Osaavan Kirsi Suominen sanoo, että asuntokauppa on ollut piristymään päin Lammilla.

– Kuluva vuosi on ollut valoisampi. Asuntokaupan piristyminen alkoi jo aikaisin keväällä. Loppuvuosi on perinteisesti aina hiljaista aikaa, kun ihmisten ajatukset alkavat olla joulussa jo puolesta välistä joulukuuta. Toivotaan, että piristyminen jatkuu, kun vuosi vaihtuu, hän sanoo.

Lammilla kauppaa tehdään pääasiassa käytetyistä asunnoista, sillä uudisrakentamista on hyvin vähän. Vaikka Kiinteistöliiton tiedotteen mukaan omakotitalojen kauppa olisi pudonnut vuoden takaisesta, on Lammilla omakotitalojen kauppa ollut vilkkaampaa kuin kahtena aikaisempana vuonna.

– Rivitalokohteet ovat aina menneet helpommin kaupaksi. Tietenkin asuntokaupassa on sellainen piirre, että jos myyjät ovat miettineet myyntiä, mutta eivät ole talouden suhdanteiden vuoksi sitä uskaltaneet tehdä, purkautuu paine jossain kohtaa. Yleensä tulee eteen se hetki, että on vaan pakko myydä, jos asunto on käynyt liian suureksi tai pieneksi, Suominen pohtii.

Niiden kolmentoista vuoden aikana, jotka Suominen on asuntokauppaa tehnyt, on ehtinyt muutoksiakin alalle tulla. Suomisen mukaan vielä viisi vuotta sitten kesä oli hiljaista aikaa. Nyt asunnonvaihtajat ovat erityisesti lomien aikaan liikkeellä, niin että heinäkuu on yksi vilkkaimmista kuukausista.

– Yhteen aikaan rakennettiin paljon asuinpinta-alaa. Mutta nyt nuoret perheet hakevat tehokkaita neliöitä, kodeissa ei saa olla hukkaneliöitä, Suominen kertoo.

Kauppamäärissä Suomen käytettyjen asuntojen kaupan viime vuosien pohjakosketus koettiin vuonna 2014, josta vuonna 2015 noustiin viitisen prosenttia ylöspäin. Vanhojen asuntojen kaupan varovainen elpyminen on jatkumassa myös tänä vuonna: hieman heikommasta heinäkuusta sekä tuoreesta lokakuusta huolimatta vanhojen asuntojen kauppakertymä on tammi-lokakuussa 2016 edelleen mainitut yli 2,2 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa korkeammalla.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.