Maanantai 04.12.2023
Nimipäivät: Airi, Aira

Tuuli:
 

600 valinnan tehneen raja lähenee

Hämeenlinnan valinnanvapauskokeilu etenee tasaiseen tahtiin. Helmikuussa Jukolan ja Lammi-Tuuloksen alueilla alkaneessa terveyspalveluiden valinnanvapauskokeilussa oli tehty tiistaiaamuun 14.3. mennessä yhteensä 585 valintaa. Kokeiluun kuuluvat asukkaat voivat valita lääkäri- ja hoitajapalveluiden tuottajakseen julkisen tai yksityisen palveluntuottajan. Lisäksi he voivat tarvittaessa käyttää psykiatrisen sairaanhoitajan ja sosiaaliohjaajan palveluita.

Valintoja on tehty tasaisesti, kokeilun ensi päivinä ei ole ollut havaittavissa valintojen piikkiä. Hämeenlinnalaisten valintamäärät eivät eroa muista kokeilualueista, kokeilujen tähänastiset tulokset ovat olleet samankaltaisia Jyväskylässä ja Ylä-Savossa.

Tilasto_web

Eniten valinnan tehneitä oli Mehiläisen Oma Lääkärillesi (272 asiakasta) ja vähiten Ilveskodin terveysasemalle (1). Juho Nummenmaan oli valinnut 152 asiakasta ja Linnan Klinikan 134 asiakasta. Jukolan terveysaseman oli valinnut 13 ja Lammi-Tuuloksen terveysaseman saman verran, 13 asiakasta. Enemmistö vaihtajista on työikäisiä. Asiakkaista 43 prosenttia oli tehnyt valinnan itse valintaportaalissa ja 57 prosenttia palveluntuottajan luona.

Lammin ja Jukolan terveysasemien asiakkaina jatkavien ei ole tarvinnut ilmoittaa valinnastaan, joten heitä ei ole otettu lukuun tilastoinnissa. Asiakasmäärä tarkoittaa niitä asiakkaita, jotka ovat valinnastaan erikseen ilmoittaneet terveysasemalle.

– Lammilla meillä on 4 lääkäriä, 5 sairaanhoitajaa ja 1,5 psykiatrista sairaanhoitajaa sekä muu väki, joka tekee ihan ennallaan pitkää päivää asiakkaiden asioiden hoitamiseksi. Yksityisen valinneiden määrä ei näy meillä mitenkään. Se johtuu myös siitä, että yksityisen valinneet ovat olleet jo aiemmin pitkälti työterveyshuollon asiakkaita sekä muuten yksityisten palveluntarjoajien asiakkaita, jotka nyt vain jatkavat yksityisen käyttöä, kertoo terveysjohtaja Veli-Pekka Rautava.

Hämeenlinnan kaupungin valinnanvapauskokeilu jatkuu vuoden 2018 lokakuun loppuun. Kokeilulla kerätään tietoa sote-uudistuksen valinnanvapautta varten. Uudistukseen vaadittava lakiluonnos on tällä hetkellä lausuntokierroksella.

Lammille.fi

Edit. Lisätty terveysjohtaja Veli-Pekka Rautavan kommentti terveysasemien valinneiden määrästä klo 21.40.

2 kommenttia

 1. Kimmo Salomaa:

  Koetin viime tiistaina hakeutua vastaanotolle Lammin terveyskeskukseen soittamalla perinteiseen tapaan tuuloslaisille tarkoitettuun numeroon, joka on ihan sama kuin valinnanvapauskokeilussakin. Yllätys olikin melkoinen kun mitään hoitajan takaisinsoittopalvelua ei enää ollutkaan. Automaatti kehotti varaamaan palvelut E-omahoidon kautta!!
  Siten oma valinnavapauskokeiluni kohdistui luontevasti Linnan Klinikkaan Tuulosessa, jossa palvelu oli sujuvaa ja nopeaa eikä mitään nettikommervenkkejä tarvittu.

  Niinpä asiakaskäyntien lukemat ovat tätä luokkaa. Milestäni terveyskeskus on epäonnistunut asiakaspalvelussaan täysin: jos luvut ovat jatkossakin samassa suhteesa niin pelkkä käyntitilasto antaa syyn lakkauttaa terkkari tarpeettomana. Tämä olisi lammilaisten ja tuuloslaisten kannalta todella valitettavaa.

   
  • Susanna Mattila:

   Hei Kimmo! Täytyy muistaa se, että tilastoinnissa näkyvät ainoastaan ne asiakkaat, jotka ovat erikseen terveysasemalle ilmoittaneet valinnastaan. Suurin osa terveysasemien asiakkaina jatkavista eivät ole valinnastaan ilmoittanut eikä heitä siis näy tilastossa. Asiakkaita on kuitenkin kirjoilla tuhansia. Terveysjohtaja Veli-Pekka Rautava lähetti tästä asiasta viestiä, ja olen lisännyt hänen kommenttinsa juttuun. Terveysasemalla asiakkaiden siirtyminen ei ole aiheuttanut vielä mitään muutosta entiseen. Takaisinsoittopalvelun päättymisestä minulla ei ollutkaan tietoa. Otetaanpa asiasta selvää. Kiitos tiedosta!
   Yt. Susanna

    

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.