Sunnuntai 28.05.2023
Nimipäivät: Alma
Lammi
Pilvistä
5°C
Tuuli: 3 m/s S
 

KANNANOTTO: Ikäihmisille kannustusta sosiaalisen elämän jälleenrakentamiseen

Iäkkäät suomalaiset ovat noudattaneet koronarajoituksia erittäin hyvin. Koronan pelko on ollut viisautta. Valitettavasti pelko on voinut saada myös yliotteen.

Osa vanhemmasta väestöstä ei uskalla vielä aloittaa minkäänlaista sosiaalista kanssakäymistä. Se on ymmärrettävää koska selkeä ohjeistus puuttuu tai puheet vaihtuvat puhujan mukaan.

Etelä-Hämeen Keskustanaisten toimijat ovat kuulleet vanhusten kertovan kuolemaan liittyvien ajatusten lisääntymisestä. Ihmiset ovat myös huolissaan isovanhempiensa oireista, jotka viittaavat masennukseen.

– Tarvitsemme heti selkeää ja selkokielistä ohjausta viranomaisilta ikäihmisille siitä, mitä he voivat arjessaan tehdä ja missä he voivat käydä suojauduttuaan kolmannella rokotteella. Tärkeää on myös puhua nätisti ja elämänmyönteisesti, sillä pelottelua on tullut tuutin täydeltä, kannustaa Etelä-Hämeen Keskustanaisten puheenjohtaja Kristiina Ruuskanen.

Pitkäkestoinen kotiinjäänti neljän seinän sisään lisää riskiä mielenterveys- ja päihdeongelmiin. Kotihoidossa hoitajien läsnäololla on suuri merkitys. Vapaaehtoisia ystävätoimijoita olisi valmiina vanhusten kohtaamiseen, jos he vain itse siihen uskaltautuvat.

Keskustanaiset rohkaisevat kaikkia naapuriapuna hymyilemään ikäihmisille maskiensa takaa ja silmillään. Puhelinsoitot tutuille iäkkäille henkilöille eivät tarvitse sen erityisempää syytä kuin kysyä ja kertoa mitä kuuluu.

Tuetaan yhteisöllisillä teoilla ikäihmisiä sosiaalisen elämänsä jälleenrakentamisessa.

Etelä-Hämeen Keskustanaisten johtokunta kokoontui Tammelassa ja etänä 1.2.2022.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.