Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Jouluun kuuluu herkuttelu

Possun joulufileen voi valmistaa myös airflyerissa.

Tänä jouluna erityisesti energian hinta on monen mielessä, kun suunnitellaan jouluherkkujen valmistamista. Kaikki vinkit sähkön säästämiseksi ovat siksi enemmän kuin tervetulleita. Joulukinkun voi hyvillä mielin paistaa uunissa, kun ottaa käyttöön muutamia energiansäästökikkoja. Kinkku kypsyy myös airfryerissa, pihagrillissä tai naapurin kinkun kanssa samassa uunissa.

HKScanin teettämän joulututkimuksen mukaan parasta joulussa on mahdollisuus herkutella ja syödä hyvin. Joulukinkkujen keskikoko on yleisesti viimeisten vuosien aikana pienentynyt. Viime vuonna tosin kaikkein pienempien, alle kolmekiloisten kinkkujen hankinta väheni ja keskikokoiset, 3–5 kiloiset kinkut palasivat kasvuun.

– Isompien kinkkujen ostaminen on energiaviisas valinta. Yhdellä kertaa valmistuu ruokaa moneksi päiväksi, kertoo HKScanin Suomen markkinointijohtaja Mikko Järvinen.

Kinkku kuuluu joulupöytään 74 prosenttia joulututkimukseen vastanneista mielestä. Suosituin joulukinkkuryhmä on 3–5-kiloiset luuttomat harmaasuolatut kinkut, niiden osuus kaikista kinkuista on noin 40 prosenttia. Yleisin tapa on paistaa kinkku paistopussissa sähköuunissa. Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkön kulutus ole suurta.

Viiden kilon painoisen kinkun paistaminen kiertoilmalla-120 asteisessa uunissa kestää noin kuusi tuntia. Sähkönkulutus on tällöin hiukan uunista riippuen noin 2,5–3 kWh. Jos sähkön hinta on 25 senttiä/kWh, tulee kinkun paistaminen maksamaan selvästi alle euron. Tästäkin pystyy hyvin säästämään.

– Keskikokoisia kinkkuja mahtuu uuniin kaksikin, joten nyt voi tehdä tuttavuutta naapurin kanssa ja sopia yhteisestä kinkun paistosta ja puolittaa siltä osin sähkölasku, vinkkaa Järvinen.

Uuni ei ole ainoa jouluherkkujen valmistusväline. Monien keittiöiden tuoreita kodinkonehankintoja on airfryer, joka sopii hyvin myös jouluruokien valmistamiseen. Jouluisen kalkkunan fileen tai suolatun porsaan ulkofileen voi kypsentää energiatehokkaasti airfryerissa, jonka sähkönkulutus on huomattavasti pienempi kuin uunin. Moniin airfryereihin mahtuu noin kilon painoinen kinkku, porsaan tai kalkkunan filee, ja paistoaikaa tarvitaan noin tunti. Sähköä kuluu 0,8 kilowattitunnin verran.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.