Lauantai 03.06.2023
Nimipäivät: Orvokki, Viola
Lammi
Verrattain pilvistä
4°C
Tuuli: 5 m/s NW
 

Ilkka Hanskin Tutkimusmatkoja saarille Vuoden luontokirja -finaalissa

WWF Suomen Vuoden luontokirjan tittelistä kilpailee poikkeuksellisen upea joukko teoksia. Voittajateoksen valitsee professori Helena Ranta.

Metsästä saarille, palokärjestä karhuihin ja Suomen luonnon ilmiöihin. Näitä aiheita käsittelevät WWF Suomen Vuoden luontokirja -kilpailun finaaliin päässeet mahtavat teokset.

Akateemikko Ilkka Hanskin kirja Tutkimusmatkoja saarille (Gaudeamus) on upea kokoelma maailmanlaajuisesti tunnetun ekologin elämäntyöstä. Hanski kuljettaa lukijan kuuden saaren halki Indonesian Borneolta Haminanluodolle, ja kertoo, mitä luonnon monimuotoisuus on, miten se on kehittynyt ja kehittyy edelleen.

Kansainvälisesti moneen kertaan palkittu akateemikko Ilkka Hanski aloitti uransa Lammin biologisen aseman kenttäkursseilla. Samassa paikassa hän tutki täpläverkkoperhosen metapopulaatioekologiaa sinne rakennetussa tutkimushallissa. Metapopulaatio-käsitteen kehittäjänä tunnetuksi tullut Hanski menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen 10.5.2016.

Akateemikko Ilkka Hanskin kirja on mukana Vuoden luontokirja -finaalissa. Kuva: Saara Tunturi/WWF

Akateemikko Ilkka Hanskin kirja on mukana Vuoden luontokirja -finaalissa. Kuva: Saara Tunturi/WWF

Hannu Hautala on kuvannut pelotonta tikkaa, palokärkeä, useiden vuosien ajan, ja nyt valokuvat on koottu yksiin kansiin. Hautala kertoo Palokärki-kirjassaan (Metsäkustannus), miten kuvat ovat syntyneet ja millaisia tarinoita niihin liittyy.

Metsän salainen elämä (Gaudeamus) on seikkailumatka suomalaiseen metsään. Kirjan yllättävät ja sympaattiset tarinat on koonnut yksiin kansiin neljän naisen ryhmä. Eeva-Liisa HallanaroSaija KuuselaAino Juslén ja Terhi Ryttäri haluavat tarinoiden kautta kertoa, että mitättömimmätkin otukset ovat tärkeitä metsän ekosysteemin tasapainolle.

Kimmo Ohtosen upeat kuvat metsän kuninkaasta, karhusta, heräävät henkiin tarinoiden kanssa Ohtosen tuoreessa Karhu – voimaeläin -kirjassa (Docendo). Ohtonen vaelsi kameransa kanssa Kainuun korpimetsiin, petojen valtakuntaan ja kertoo siellä kokemistaan kohtaamisista villin luonnon kanssa.

1000 ilmiötä luonnosta -sarjan Utelias kettu ja muita nisäkkäitä– sekä Tarkka haukka ja muita lintuja -kirjat (Tammi) ovat kuvarikkaita, tiiviitä tietopaketteja luonnossamme elävistä eläimistä. Juha Laaksonen ja Riku Lumiaro selvittävät esimerkiksi sellaisia kysymyksiä kuin milloin on suden hetki.

Finalistit valitsivat WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder ja suojelujohtaja Jari Luukkonen. WWF jakaa Vuoden luontokirja -palkinnon nyt 39. kerran.

”Kilpailuun osallistui joukko poikkeuksellisen upeita luontokirjoja monipuolisesta valikoimasta aiheita. Meidän oli todella vaikea valita finalisteja”, Rohweder kuvailee.

WWF Suomen hallintoneuvoston jäsen, professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta valitsee voittajan finaaliin päässeistä teoksista. Voittaja julkistetaan kustantajan ja WWF:n tilaisuudessa 22. marraskuuta 2016.

Vuoden luontokirja -kilpailussa etsitään joka vuosi suomalaiskustanteista teosta, jossa luonnon- ja ympäristönsuojelun sanoma on vahvasti esillä. Voittajakirjan valinnassa kiinnitetään huomiota lukijaystävälliseen kieleen sekä ulkoasuun.

WWF:n Vuoden luontokirja on valittu vuodesta 1978. Viime vuonna voiton vei Mika Honkalinnan monipuolinen teos Korppiretki (Maahenki). Voittajan valinnut professori Sixten Korkman sanoi, että kirja muistuttaa metsien merkityksestä ja niissä vaeltamisen tuomasta mielihyvästä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.