Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 

VAALIT: Paremman tulevaisuuden puolesta

Lammilainen Mika Rintama, 40, on ensimmäistä kertaa pyrkimässä Hämeenlinnan kaupunginvaltuustoon. Hän on kahden pienen pojan isä ja tällä hetkellä työtön. Omat lapset ovat iso syy siihen, miksi Rintama ilmoittautui mukaan ehdokkaaksi.

– Valtakunnallisella ja kunnallisella tasolla on menty huonompaan suuntaan. Vanhempi poikani on nyt kahdeksanvuotias. Alkoi pelottaa ajatella, miten asiat ovat 10 vuoden kuluttua, kun hän on täysi-ikäinen.

Mika Rintama on ehdolla kuntavaaleissa perussuomalaisten listoilla. Kuva: Susanna Mattila

Mika Rintama on ehdolla kuntavaaleissa perussuomalaisten listoilla. Valtuusto ei tosin enää kokoonnu taustalla näkyvässä Lammin entisessä kunnantalossa. Tähtäin on Raatihuoneelle. Kuva: Susanna Mattila

Sen viiden vuoden ajan, jonka Rintaman perhe on Lammilla asunut, on paikkakunnan palveluja ajettu alas. Varsinainen sysäys lähteä ehdokkaaksi tapahtui viime kuntavaalien aikaan.

– Se epätoivo, mikä heräsi kun paikallislehden samassa numerossa samat valtuutetut nyökyttelivät hyväksyntäänsä vanhainkodin lakkauttamiselle ja toisaalla julistivat pitävänsä huolta lähipalveluiden saatavuudesta, jos tulevat valituksi valtuustoon uudelleen.

Rintama toteaa, että mikään ei koskaan muutu, jos ihmiset aina äänestävät samoja naamoja.

– Lammilaisista suurin osa, 52 prosenttia äänesti kokoomusta ja demareita viime kunnallisvaaleissa. Siis niitä samoja naamoja sinne lopettamaan meiltä lisää palveluita. Nythän kaikki näyttää johtavan siihen, että kohta jokaisen on ostettava oma auto, että pääsee kantakaupunkiin hoitamaan asioitaan, Rintama kärjistää.

Mika Rintama toteaa olevansa siitä outo vaaliehdokas, ettei hänelle ole merkitystä sillä kuinka moni häntä äänestää. Tarkoitus on herätellä ihmisiä kantamaan vastuuta omista tekemisistään. Ettei vain äänestettäisi niin kuin on aina ennenkin äänestetty.

– Jos äänestää samoja kuin aina, ei voi valittaa palvelujen katoamisesta. Suurimmalla osalla puolueista on myös uusia ehdokkaita. Jospa jatkossa keskityttäisiin toriparkin sijaan siihen, miten ne palvelut saadaan säilytettyä, hän usuttaa.

Mika Rintama valitsi puolueekseen Perussuomalaiset. Perussuomalaiset tunnetaan ehkä parhaiten maahanmuuttokriittisyydestään, mutta Rintaman mukaan kriittisyys ylipäätään on perussuomalaisille ominaista. Hän toteaa oman ajatusmaailmansa olevan lähellä perussuomalaisuutta silloin, kun ajatellaan perussuomalaisia isona joukkona – ei siis ääripäitä.

– Yleensä ottaen mennään asukas edellä. Keskitytään siihen mikä on tässä ja nyt, ja yritetään korjata se mikä on pielessä. Sen sijaan, että lähdettäisiin ensimmäisenä korjaamaan koko maailman asioita, hän selvittää.

– Jyrkät ja voimakkaat mielipiteet eivät ole minua itseäni. Tapanani on selvittää asioiden eri puolia ja etsiä se, mikä on järkevää ja oikeudenmukaista, hän jatkaa.

Mika Rintaman mukaan kaupungin pitäisi keskittyä kuntalaisiin ja muuhunkin kuin kantakaupungin keskustan kehittämiseen. Hänen mielestään kaupungin markkinointiin panostetut rahat eivät auta, jos se raha on peruspalveluista ja mahdollisuuksista pois.

Yksi asia on rakennusten suojelu. Rintaman mukaan on hyvä ja kannatettava asia, että vanhoja ja arvokkaita rakennuksia suojellaan. Mutta niiden suojelemisessakin pitää olla järki mukana.

– Jos rakennus suojellaan, pitää siihen löytyä myös rahat. Esimerkiksi linja-autoaseman ympäristö on kamalan näköinen. Pitäisihän se toki korjata ja entisöidä kaupunkikuvaan sopivaksi. Mutta rahat siihen pitää ottaa jostain muualta kuin eläkeläisiltä ja työttömiltä.

Mika Rintama ei aio käyttää suuria summia vaalimainontaan. Hänet tapaa usein Lammin uimahallilta, jonka ahkera käyttäjä hän on. Ja keskustelemaan saa tulla, sekä kertomaan mihin asioihin tarvitaan muutosta.

– Lähinnä liikun lasten kanssa, vien ja haen eskarilaista ja koululaista Konnarilta. Mutta kaikki varmasti ymmärtävät, että jos olen kahden pienen lapsen kanssa kaupassa, ei siinä oikein ole aikaa pitkille keskusteluille, hän toteaa.

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.