Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

VAALIT: Joko on sisäturvallisuuden vuoro ennen sen ajautumista kriisiin?

Useat kriisit ja tapahtumat ovat ajaneet ihmisiä kokemaan monenlaista turvattomuutta ympäristössään. Ulkoturvallisuuden osalta resursseista on pidetty huolta, mutta sisäturvallisuuden eteen eduskunnassa ei ole saatu paljoakaan aikaiseksi vuosiin. Sisäturvallisuus maksaa, mutta se on välttämätöntä yhteiskunnan toimintaedellytysten ylläpitämiseksi. Puheiden sijasta poliisin ja sisäturvallisuuden resurssit ovat turvattava todellisesti.

Poliisin näkökulmasta turvallisuuden heikkenevä suunta on surullista koettavaa. Kehitys ei ole yllätys. Tehdyt valtiolliset päätökset, jotka kohdistuvat joko suoraan tai välillisesti sisäisen turvallisuuden sektoriin, vaikuttavat poliisin toimintaan kuormittavasti, mutta myös kansalaisten tunteeseen ympäristön turvattomuudesta sekä kokemuksiin palveluiden heikentymisestä. Poliisi ei ehdi enää tehtäville tai tutkinnat eivät edisty. Se, että työmäärä lisääntyy, henkilöstö vähenee ja kuormittuu ei ole poliisin vika.

Eduskunta ja hallitus tekevät päätöksiä ja asettaa tavoitteita. Siksi on tärkeää, että päättämässä on käytännön työn tuntevia ihmisiä. Suomen poliisiin luotetaan korkeasti kansalaisten parissa. Kun toiset ammattiliitot seisauttavat maan lakoilla korjatakseen palkkaa tai työoloja, poliisi venyy hiljaa. Yleistä turvallisuuden tilaa ei saa heikentää. Taustalla on ylivenyvä poliisihenkilö, joka pitää korttitaloa pystyssä.

Suomella ei ole varaa heikentää poliisin toimintaedellytyksiä. Riittämättömyyden tunne koettelee jokaista sektoria aiheuttaen työuupumusta, joka näkyy väsymisenä ja jossa yhä enemmän joudutaan tekemään töitä henkilöstön jaksamisen ja mielenterveydellisten asioiden kanssa. Samalla, kun tehtäviä ja lainsäädäntöä lisätään, asetetaan nopeampia aikarajoja, korotetaan laatuvaatimuksia, odotetaan tehokkaampaa puuttumista matalammilla kynnyksillä ja yritetään ylläpitää palvelutasoa, ei aikaa, rahaa tai henkilöstöä lisätä.

Poukkoilevaa rahoitusta ei ole saatu hoidettua, jolloin suunnitelmallisuutta voida odottaa. Korvamerkitty raha on kirous. Poliisikoulutuksen uudistus ei tuota uusia virkamiehiä tarpeeksi ja korkeakoulutus ohjaa tekijät valikoimaan työtä. Tutkinta ei houkuttele heikon palkkatason ja työkuorman johdosta etenkään perustutkinnassa, jossa haasteena ovat lisäksi kasvaneet näyttökynnykset sekä monimutkaistuneet tutkinnat kansainvälisyys huomioiden.

Kiire ja paine näkyvät niin, että henkilöstö kiertää ja poistuu siviiliammatteihin. Kenttä- ja tutkinnanjohtajat painivat aikarajojen kanssa, joissa kanteluilla yritetään tehostaa poliisin toimintaa. Tilastointiin, seurantaan ja raportointiin ja tietojärjestelmien ongelmiin menee liikaa aikaa. Kenttäpoliisit joutuvat yhä enemmän ottamaa tutkinnan kuormaa tehtäväksi ja tämä kaikki on pois valvonnasta ja ennalta estävästä työstä. Kädet eivät riitä, vaikka painetta olisi mistä suunnasta.

Tulevaisuuden kasvaneet uhat muun muassa katuturvallisuuden ja jengiytymisen suhteen tarvitsevat riittävästi resursseja. Meidän on pakko avata silmät negatiiviselle kehitykselle ja sen vaatimille asioille. Matkaa on kirittävänä, mutta sisäturvallisuuden asiat on laitettava kuntoon ennen sen ajautumista kriisiin.

Mira Nieminen

Rikoskomisario, tutkinnanjohtaja

Eduskuntavaaliehdokas (ps) Lahti

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.