Sunnuntai 28.05.2023
Nimipäivät: Alma
Lammi
Melkein pilvistä
3°C
Tuuli: 3 m/s S
 

Sahti Koskuen malliin valittiin parhaaksi

Lammin sahtimestariksi kruunattiin Lammin Pellavamarkkinoilla markkinapäällikkö Rauno Konttila. Konttila on ollut muutaman vuoden mukana LC Lammin toiminnassa, mutta epäilee monen lammilaisen vielä ihmettelevän, että kuka ihmeen Konttila.

Rauno Konttila muutti Lammille jo 1990, yhdessä puolisonsa Kirsi Koskuen kanssa tämän sukutilalle. Lammi oli tullut tutuksi jo vuodesta 1982, ja sitä myöten myös sahti. Oppinsa sahdin tekoon hän sai apeltaan, Antti Koskuelta, jonka sahdintekovälineet hänellä edelleen on käytössään. Lammin sahtimestaruuskilpailuun Konttila on osallistunut useamman kerran.

– Sitten kun muutettiin Lammille, ajattelin että täytyy saada omaankin taloon pata sahtia varten. Sahdin teossa tuli kymmenen vuoden tauko, ehkä kyllästyin kun menestystä ei tullut kilpailuissa. Kirjoitin sahdinteon vaiheet ylös, otsikolla Lammilaista sahtia Koskuen malliin, Konttila kertoo.

Sahtimestarit tuulettavat. Rauno Konttilan sahti valittiin Lammin parhaaksi pellavamarkkinoilla. Marjokaisa Piironen on Suomen sahtimestari vuodelta 2008. Kuva: Matti Siivonen

Sahtimestarit tuulettavat. Rauno Konttilan sahti valittiin Lammin parhaaksi Pellavamarkkinoilla. Marjokaisa Piironen on Suomen sahtimestari vuodelta 2008. Kuva: Matti Siivonen

Sahtia Konttila valmistaa pari, kolmekin kertaa vuodessa. Kilpailusahti oli valmistettu tyttären valmistujaisiin toukokuun alkupuolella. Viime aikoina valmistuksessa on ollut vävykokelas oppipoikana.

– Osallistuin viime vuonnakin, mutta silloin en sijoittunut. Nyt osui sitten kaikki kohdalleen. Varmaankin se on niin, että kun samalla opettaa toista, tulee tehtyä tavallista huolellisemmin, Konttila arvelee.

Tänä vuonna tuomaristo sai maisteltavakseen kahdeksan sahtinäytettä. Pellavamarkkinoilla on ollut tapana, ettei muita sijoituksia julkisteta. Tämä käytäntö on aina ihmetyttänyt Rauno Konttilaa.

– Totta kai se kiinnostaisi tietää, että miten on sijoittunut ihan oman kehittymisen kannalta. Sahdin suomenmestaruuskilpailuissakin julkistetaan sijat ensimmäisestä kuudenteen.

Sahtikilpailun tuomaristossa istuivat ??, Tarja Filatov, Tuula Virtanen ja Erkki J. Vilén. Kuva: Matti Siivonen

Sahtikilpailun tuomaristossa istuivat Jori Pesonen, Tarja Filatov, Tuula Virtanen ja Erkki J. Vilén. Kuva: Matti Siivonen

Konttila edustaa Lammia elokuussa Turengissa pidettävissä suomenmestaruuskilpailuissa. Hän toteaa, että onneksi ei tarvitse kauaksi lähteä. Elokuiselle kilpailuajankohdalle asettaa haasteensa lämpimät säät, monella on vaikeuksia saada sahtinsa jäähtymään. Konttilalla ei onneksi ole tätä ongelmaa.

– Nyt jo mietitään Samun kanssa, että miten kannattaisi sahdin valmistus ajoittaa, hän kertoo.

Konttilan mukaan SM-kilpailuissa kärkisijoille pääseminen on “herrassaan”. Kilpailuun osallistui viime vuonna ennätysmäärä, 55 sahtinäytettä. On täysi arvoitus, minkälaisen sahdin ystävät suorittavat alkukarsinnan.

– Jos sinne sattuu tuomareita Päijänteen itärannalta, eivät ne lammilaista sahtia arvosta. Olimme taannoin Heinolassa häissä, ja ihmettelimme mitä appelsiinimehua siellä sahtina tarjoiltiin, Konttila veistelee.

Pellavamarkkinoita halutaan kehittää. Ideoita ja ehdotuksia ehtii vielä antaa kyselylomakkeella, joka löytyy tästä jutusta ja Lammin Pellavamarkkinoiden Facebook-sivustolta. Kuva: Matti Siivonen

Pellavamarkkinoita halutaan kehittää. Ideoita ja ehdotuksia ehtii vielä antaa kyselylomakkeella, joka löytyy tästä jutusta ja Lammin Pellavamarkkinoiden Facebook-sivustolta. Kuva: Matti Siivonen

Jos kohta Pellavamarkkinoilla pidetyssä sahtimestaruuskilpailussa olisi kehittämisen varaa, koko markkinakonseptia halutaan uudistaa. Markkinolla on käynyt noin 10 000 ihmistä vuosittain, mutta tänä vuonna jäätiin noin 8000 kävijään.

Markkinapaikkojen myynnin tänäkin vuonna hoitanut Sara Holm on tekemässä opinnäytetyötään markkinoiden kehittämisestä.

– Sara hoiti markkinapaikkojen myynnin jo viime vuonna, kun teimme sen yhteistyössä Hamkin kanssa. Tänä vuonna tilasimme työn suoraa Saralta ja hänelle myönnettiin stipendi myyntijärjestelmän kehittämisestä, Konttila selvittää.

Opinnäytetyöhön kuuluu kävijätutkimus, johon voi vielä vastata. Linkki kyselyyn löytyy myös Lammin Pellavamarkkinoiden Facebook-sivustolta. Aikaa vastata on 30.6. saakka.

Hirrensyöksy on perinteistä Pellavamarkkinaohjelmaa. Rauno Konttila on yleensä kirjaamassa tuloksia kilpailun aikana. Kuva: Matti Siivonen

Hirrensyöksy on perinteistä Pellavamarkkinaohjelmaa. Rauno Konttila on yleensä kirjaamassa tuloksia kilpailun aikana. Kuva: Matti Siivonen

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.