Lauantai 03.06.2023
Nimipäivät: Orvokki, Viola
Lammi
Verrattain pilvistä
4°C
Tuuli: 5 m/s NW
 

Pandora tuo teinivuodet mieleen

Edellisestä kerrasta on kulunut kuusi vuotta, kun Janika Pyhälä näki Pandoran livenä. Tuolloin ruotsalaistähti esiintyi Hämeenlinnassa Sirkuksessa, baarissa jota ei enää ole. Muistona on myös Pandoran t-paita, tähden nimikirjoituksella varustettuna.

– Pandora oli yksi niistä, joita 90-luvulla kuunneltiin paljon. Olihan niitä muitakin, Bad Boys Blue, E-Rotic, DJ Bobo ja yksi parhaista – E-Type, Pyhälä muistelee.

Jee! Pandora tulee Lammille. Janika Pyhälä aikoo olla katsomassa teiniaikojensa yhtä suosikkilaulajaa. Kuva: Susanna Mattila

Jee! Pandora tulee Lammille! Janika Pyhälä aikoo olla katsomassa yhtä teiniaikojensa suosikkilaulajaa. Kuva: Susanna Mattila

– Silloin hankitut cd:t ovat edelleen tallella. On ollut hauskaa huomata, että muutkin ovat alkaneet kuunnella niitä. Omat lapsetkin ovat ihan ihmeissään, kun äidillä on näitä levyjä.

Pyhälä on sitä ikäluokkaa, joka eli nuoruuttaan 90-luvulla, kävi baareissa ystävineen tanssimassa. Siihen aikaan nuoret istuivat Lammin assalla, aina pöydillä ja jalat tuoleilla – koska tavalliseen tyyliin tuolilla istuminen olisi ollut vaan niin noloa. Pojat ajoivat autollaan assaa ympäri, ja välillä ottivat tyttöjä kyytiin.

Pyhälä kertoo, että baareihin lähdettiin usein kauaskin. Lahti, Hämeenlinna, Tampere ja Turenki tuli kierrettyä. Yhtenä viikonloppuna ystävykset ajoivat jopa Ouluun saakka.

– Yleensä liikuimme liftaamalla ja meillähän oli myös vakituiset kuskitkin, jotka veivät minne haluttiin. Vaikka sitten Ouluun. Silloin ihmiset kävivät paljon useammin baareissa, viikollakin. Keskiviikkoisin oltiin usein Hämeenlinnan Kaupparissa, jonne inttipojat tulivat iltalomalle, hän muistelee.

– Silloin olut ei ollut törkeen kallista ja baariin tultiin aikaisemmin, yleensä tanssittiin paljon. Usein ei mennyt rahaa muuhun kuin pääsymaksuun, pojat tarjosivat eikä siinä ollut mitään ihmeellistä. Pidettiin hauskaa ja kun ilta oli ohi, sanottiin heipat ja lähdettiin kotiin.

Kukaan ei osannut pelätä tyrmäystippoja, sellaisista ei oltu koskaan edes kuultu. Mitään pahaa ei liftireissuilla koskaan tapahtunut, kyytejä sai hyvin sillä rekkamiehet saivat vielä ottaa liftareita kyytiin. Äiti saattoi illalla kysyä, että milloin tytär aikoi tulla kotiin. Vastaus oli yleensä että siinä puolen yön jälkeen, vaikka joskus reissu venyikin aamun tunneille.

– Äiti saattoi tulla portilla vastaan, kun oli aamun lehteä hakemassa. Ei tuo yleensä mitään sanonut, oli vain tyytyväinen, kun tyttö oli tullut kotiin.

Janika pitää edelleen tiiviisti yhteyttä lapsuudenkavereihinsa. Ystävät asuvat ympäri Suomen, mutta tapaavat toisiaan vähintään kerran vuodessa aina jonkun luona. Ilta kuluu yleensä 90-luvun musiikkia kuunnellen, tanssien ja 90-lukua muistellen.

– Meillä oli joihinkin biiseihin omat muuvit! Niitä on usein muisteltu, ja naurettu, että kyllä oltiinkin noloja, Janika nauraa.

Janika Pyhälä on asunut viimeiset 13 vuotta Tuuloksessa. Hän on ammatiltaan lähihoitaja, ja työskentelee Pienryhmäkoti Ompussa Lammilla sekä ammatillisen osaamisen kerryttämisen nimissä keikkailee myös muun muassa Attendolla. Lapset ovat jo teini-iässä ja vanhempi jo täysi-ikäinen.

Janika pitää hyvänä sitä, että Lammille on saatu taas live-esiintyjiä ja Hovissa meininki on nuorekkaampaa kuin ennen.

– Silloin kun itse tulin baari-ikäiseksi täällä oli Safari Pub, jonka omistajan tyttäret olivat parhaita kavereitani. Kun Mira oli dj:nä, hän soitti tasan sellaista musiikkia, mitä me halusimme. Hovi oli silloin vähän toisenlainen paikka, ei niin nuorekas. Tanssilattiakin oli aivan olemattoman pieni pläntti.

Pandoran keikalle hän aikoo tulla, vaikka sunnuntaiaamuna onkin aikainen lähtö hevosmessuille Tampereelle. Reissu on jo aikoja sitten tyttärelle luvattu.

– Pandora vetää hyvät keikat edelleenkin. Sirkuksen keikallakin hän otti yleisönsä, eikä yhtään huomannut lauloiko levyltä vai livenä, Janika kiittelee.

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.